[C++] Macierz Kwadratowa

mathi1020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 gru 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: mathi1020 »

witam. mam problem poniważ musze napisać program a nie wiem jak do tego sie zabrać.
Napisz program, który:
1. wygeneruje macierz kwadratową A_nxn o losowych elementach typu int z zakresu \(\displaystyle{ [-10,20]}\), gdzie n jest aktualnym rozmiarem macierzy. Maksymalny rozmiar macierzy n_Max wynosi 10.
2. wyświetli wygenerowaną macierz
3. obliczy średnią arytmetyczną elementów macierzy leżących poniżej głównej przekątnej.
4.program powinien zawierać menu z możliwością wyboru poszczególnych opcji.
5.program powinien umożliwić wielokrotne wykonanie programu dla różnych danych bez powrotu do edytora
Ostatnio zmieniony 1 gru 2011, o 17:40 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: Kartezjusz »

O jakie opcje Ci chodzi?
mathi1020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 gru 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: mathi1020 »

czy mógłby ktoś napisać program w c++ albo chociaż powiedzieć jak go napisać
miodzio1988

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: miodzio1988 »

o tablicach poczytaj w C++
mathi1020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 gru 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: mathi1020 »

a może ktoś polecić jakiś dobry kurs właśnie by takie zadanie rozwiązać jeżeli nikt nie chce pomóc
miodzio1988

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: miodzio1988 »

Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Wpisz kurs C++ w google i bedziesz mial
Xitami

[C++] Macierz Kwadratowa

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

int pokaz(){
	puts("pokaz");
	/* ... */
	return 0;}

int srednia(){puts("srednia"); return 0;}
int losowanie(){puts("losowanie"); return 0;}

int main(){
	int c=0;
	while( c!= 'X' ){ puts("\n\n");
		puts("  | Menu                                                                |_| |X|");
		puts("--+---------------------------------------------------------------------+-+-+-+");
		puts("  | 1. Losuj   |");
		puts("  | 2. Pokaż   |");
		puts("  | 3. Średnia |");
		puts("  | X. Koniec  |");
		puts("  +------------+\n");
	
		do{
			if( (c=getchar()) == '1' ) c=losowanie();
			else if( c=='2' ) c=pokaz();
			else if( c=='3' ) c=srednia();
			else if( c=='X' ) break; }
		while( c!=0 );}
	return 0;}
ODPOWIEDZ