[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

kalik

[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

Post autor: kalik »

Napisać w Pascalu algorytm:
Wczytać 3 liczby rzeczywiste i znaleźć liczbę najmniejszą.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 22:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

Post autor: adambak »

Kod: Zaznacz cały

program TEST;
var a,b,c:real;

function min(a,b:real):real;
begin
  if a<b then min:=a
  else min:=b;
end;

begin
  read(a,b,c);
  writeln(min(min(a,b),c):0:2);
end.
kalik

[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

Post autor: kalik »

co oznacza writeln(min(min(a,b),c):0:2); ?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

Post autor: adambak »

napisałem pomocniczą funkcję \(\displaystyle{ \text{min}}\) jak widać zwracającą minimum z dwóch liczb.. a więc skoro szukaną liczbą jest minimum z trzech liczb: \(\displaystyle{ \text{a,b,c}}\) no to można tak zapisać, prawda? co do argumentów przy \(\displaystyle{ \text{writeln();}}\) to dotyczą one formatowania wyjścia.. pierwszy ustawiam na \(\displaystyle{ 0}\), żeby szukaną liczbę wypisał na tylu miejscach ile ona zajmuje, gdybym ustawił na np \(\displaystyle{ 5}\) toby wypisał ją na pięciu miejscach.. coś jak \(\displaystyle{ \text{setw}}\) w C++.. drugi argument ustawiam na \(\displaystyle{ 2}\) i mówi on do ilu miejsc po przecinku ma wypisywać liczbę typu \(\displaystyle{ \text{real}}\).. ustawiłem tak, bo wg mnie najlepiej je się czyta do dwóch miejsc pop przecinku, chyba więcej tutaj nie trzeba..
Xitami

[Pascal] Znajdowanie najmniejszej wśród trzech liczb

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

var a,b:real;
begin
    read( a, b );
    if b<a then a:= b;   
    readln( b );
    if b<a then writeln( b ) 
    else writeln( a )
end.
ODPOWIEDZ