znajdź negację następujących wyrażeń.
\(\displaystyle{ a \neg b+ \neg ab}\)
\(\displaystyle{ a \neg b+ \neg a \cdot (b+ \neg a \neg b)}\)
\(\displaystyle{ (x+ \neg y+z)( \neg x+ \neg z)(x+y)}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
[Algebra Boole'a] Znajdź negację następujących wyrażeń
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
[Algebra Boole'a] Znajdź negację następujących wyrażeń
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 13:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tagów.
Powód: Poprawa tagów.
[Algebra Boole'a] Znajdź negację następujących wyrażeń
ad 1)
- postać normalna, wyrażenie znane jako XOR
\(\displaystyle{ X = a \overline b + \overline a b = a \oplus b}\)
- inwersja wyrażenia
\(\displaystyle{ \overline X = \left( \overline a + b \right) \left( a + \overline b \right) = ab + \overline a \overline b}\)
Pozostałe przykłady rozwiąż samodzielnie. Należy pozbyć się nawiasów, następnie wykonać inversję.
Pozdrawiam.
- postać normalna, wyrażenie znane jako XOR
\(\displaystyle{ X = a \overline b + \overline a b = a \oplus b}\)
- inwersja wyrażenia
\(\displaystyle{ \overline X = \left( \overline a + b \right) \left( a + \overline b \right) = ab + \overline a \overline b}\)
Pozostałe przykłady rozwiąż samodzielnie. Należy pozbyć się nawiasów, następnie wykonać inversję.
Pozdrawiam.