Witam.
Na początku zaznaczam, że jestem kompletnie zielony w programowaniu. Mam do napisania program który policzy \(\displaystyle{ x , y}\) układu równań przy pomocy macierzy. Użytkownik musi mieć możliwość wprowadzania wartości parametrów \(\displaystyle{ a _{1} a _{2} b _{1} b _{2}}\) oto ten układ :
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=a _{1}x+b _{1} \\ y=a _{2}x+b _{2} \end{cases}}\)
Prosiłbym o to aby wypisać mi kod jakim mam się posłużyć. Zapewne po prześledzeniu go załapie o co chodzi.
[Matlab] Obliczanie układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 3 razy
[Matlab] Obliczanie układu równań
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, o 22:39 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
[Matlab] Obliczanie układu równań
Ale z czym masz problem?
Jak dane mają być wprowadzane przez użytkownika, to zapewne będzie używane GUI (Graphical User Interface). Pełno tutoriali w internecie. Sama obsługa również intuicyjna.
Rozwiązanie układu równań jest sprawą jeszcze prostszą.
Układ jest równoważny:
\(\displaystyle{ \begin{cases}-b_1=a _{1}x-y \\ -b_2=a _{2}x-y \end{cases}}\)
Jak użytkownik wklepie te dane, to Matlab ma je zapisać jako:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -b_1\\-b_2\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} a_1&-1\\a_2&-1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}}\)
Następnie program se oblicza wynik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} a_1&-1\\a_2&-1\end{bmatrix} ^{-1} \cdot \begin{bmatrix} -b_1\\-b_2\end{bmatrix}}\)
Oczywiście po drodze sprawdzasz, czy układ jest rozwiązywalny (i ile tych rozw. jest).
Cała filozofia.
Jak dane mają być wprowadzane przez użytkownika, to zapewne będzie używane GUI (Graphical User Interface). Pełno tutoriali w internecie. Sama obsługa również intuicyjna.
Rozwiązanie układu równań jest sprawą jeszcze prostszą.
Układ jest równoważny:
\(\displaystyle{ \begin{cases}-b_1=a _{1}x-y \\ -b_2=a _{2}x-y \end{cases}}\)
Jak użytkownik wklepie te dane, to Matlab ma je zapisać jako:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -b_1\\-b_2\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} a_1&-1\\a_2&-1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}}\)
Następnie program se oblicza wynik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} a_1&-1\\a_2&-1\end{bmatrix} ^{-1} \cdot \begin{bmatrix} -b_1\\-b_2\end{bmatrix}}\)
Oczywiście po drodze sprawdzasz, czy układ jest rozwiązywalny (i ile tych rozw. jest).
Cała filozofia.