Mam problem z programem napisanym w C++ który przyporządkowuje wartości wierszom i kolumnom podawanym przez użytkownika.
Oto on:
Kod: Zaznacz cały
#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
int a,b,i,j,n;
int tab[i][j];
cout << "Ile wierszy ma miec tablica? " << endl;
cin >> a;
cout << "Ile kolumn ma miec tablica? " << endl;
cin >> b;
cout << endl;
for(i=0;i<a;i++){
for(j=0;j<b;j++){
cout << "Zgodnie z zalozeniem 'tab[i][j]=n' podaj wartosc n dla ";
cout << "wiersza i=";
cout << i;
cout << " oraz kolumny j=";
cout << j << endl;
cout << "n=";
cin >>n;
tab[i][j] = n;
n=0;}
}
for(i=0;i<a;i++){
for(j=0;j<b;j++){
cout << "Wartosc w tablicy dla wiersza i=";
cout << i;
cout << "oraz kolumny j=";
cout << j;
cout << " wynosi: ";
cout << tab[i][j];
cout << endl;
}
}
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Inny program, który przyporządkowuje wartości do indeksu w tablicy jednowymiarowej działa bez problemu. Wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char *argv[])
{
int a,i,n;
int tab[i];
cout << "Ile indeksow ma miec tablica? " << endl;
cin >> a;
cout << endl;
for(i=0;i<a;i++){
cout << "Zgodnie z zalozeniem 'tab[i]=n' podaj wartosc n dla ";
cout << "indeksu i=";
cout << i << endl;
cout << "n=";
cin >>n;
tab[i]=n;
n=0;}
for(i=0;i<a;i++){
cout << "Wartosc dla indeksu i=";
cout << i;
cout << " wynosi: ";
cout << tab[i];
cout << endl<< endl;
}
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam