2,625 w systemie binarnym

andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

2,625 w systemie binarnym

Post autor: andzia42 »

Znam zasadę zamiany, ale nie jestem pewna, czy dobrze ją stosuję. Proszę o sprawdzenie przykładu.
Część całkowita ma być zapisana na 4 bitach.
2,625=0010,101

0,625*2=1,25 spisuję 1
1,25-1=0,25
0,25*2=0,5 spisuję 0
0,5*2=1 spisuję 1
1-1=0
czyli "po przecinku" mam 101


Jeśli to jest prawidłowe- spisuję od dołu czy od góry? Bo tu mam taki przykład, że wychodzi na to samo, ale to istotne generalnie
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 20:40 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Post nie ląduje w koszu tylko dlatego, że ukazała się odpowiedź.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

2,625 w systemie binarnym

Post autor: miki999 »

System dwójkowy to potęgi dwójki.
\(\displaystyle{ 0010,101=0 \cdot 2^3+ 0 \cdot 2^2+1 \cdot 2^1+0 \cdot 2^0 + \text{tu jest przecinek}+ 1 \cdot 2^{-1} + 0 \cdot 2^{-2} + 1 \cdot 2^{-3}}\)
To chyba najlepiej obrazuje sytuację.
ODPOWIEDZ