Witam... mam dosyć duży problem, dostałem zadanie - napisać program w C++, który ma wygenerować macierz o rozmiarach \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ m}\), gdzie (\(\displaystyle{ n__{MAX}}\) = 10) (\(\displaystyle{ m__{MAX}}\) = 10) ze zbioru liczb całkowitych \(\displaystyle{ [-10;20]}\), i wyrazy z tego zbioru mogą się powtarzać.
Powiedzmy ze informatyka to nie zabardzo moja dziedzina, wolę ołówek papier i projektować piętra budynku...
Czy mógłby ktoś mi pomóc? jestem raczej... całkowicie zielony i nie zabardzo wiem jak sie za to zabrać...
[C++] Macierz [n][m]
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
[C++] Macierz [n][m]
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
using namespace std;
int main()
{
int n,m;
cin >> n;
cin >> m;
srand(time(0));
for(int i=0; i < n; i++)
{
for(int j=0; j < m; j++)
{
cout << -20 + rand() % 41 << " ";
}
cout << endl;
}
}
[C++] Macierz [n][m]
a ja wyobrażam sobie, że projektowanie pięter to między innymi obliczenia
architekt to specyficzny artysta, bo daje głowę za to że maszyna jego konstrukcji spełnia pewne założenia, to nie homeopatia to inżynieria
nie traktuj więc programowania jako dopust boży, to będzie twoje narzędzie bo czasy stawiania gotyckiej katedry metodą prób i błędów mamy już za sobą
czy najpiękniejsze przykład nie są tego dowodem?
architekt to specyficzny artysta, bo daje głowę za to że maszyna jego konstrukcji spełnia pewne założenia, to nie homeopatia to inżynieria
nie traktuj więc programowania jako dopust boży, to będzie twoje narzędzie bo czasy stawiania gotyckiej katedry metodą prób i błędów mamy już za sobą
czy najpiękniejsze przykład nie są tego dowodem?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
[C++] Macierz [n][m]
zrobić projekt na AutoCadzie - rozumiem, obliczyć w MatLabie też potrafię, niewiem poco mi programowanie w c++ skoro mam gotowe narzędzia do pracy...
Dziękuję bardzo za pomoc... ale miał bym jeszcze jedno pytanie, jak teraz kazać programowi uporządkować tą wyświetloną macierz nierosnąco w kolumnach "metodą bąbelkową z wytrząsaniem"? i wyświetlić uporządkowaną?-- 25 lis 2011, o 22:56 --
Dziękuję bardzo za pomoc... ale miał bym jeszcze jedno pytanie, jak teraz kazać programowi uporządkować tą wyświetloną macierz nierosnąco w kolumnach "metodą bąbelkową z wytrząsaniem"? i wyświetlić uporządkowaną?-- 25 lis 2011, o 22:56 --
Czy jest ktoś w stanie i chętny powiedzieć jak to napisać?canis pisze:zrobić projekt na AutoCadzie - rozumiem, obliczyć w MatLabie też potrafię, niewiem poco mi programowanie w c++ skoro mam gotowe narzędzia do pracy...
Dziękuję bardzo za pomoc... ale miał bym jeszcze jedno pytanie, jak teraz kazać programowi uporządkować tą wyświetloną macierz nierosnąco w kolumnach "metodą bąbelkową z wytrząsaniem"? i wyświetlić uporządkowaną?