[Pascal] Podstawy działania pętli

wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: wolly »

Witam. Mam zadanie do rozwiązania a nie wiem kompletnie jak się do niego zabrać.
Treść zadania: Za pomocą 3 pętli vor to do, while do oraz repeat until zaprojektować program, który będzie pobierał 2 liczby i będzie robił operacje arytmetyczną jak iloczyn.

Z góry dzieki.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 10:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: wawek91 »

O ile dobrze rozumiem to ma być coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

int a, b, result = 0;
cin >> a >> b;
for(int i = 0; i < b; i++)
  result += a;
cout << a << "*" << b << " = " << result;
Oczywiście to jest napisane w c++. Zrobiłem to, żeby Ci podpowiedzieć o co chodzi, a teraz przerób to na język pascal.
wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: wolly »

Dzieki za odpowiedz ale czy móglbys to napisać tak jak jest w pascalu? Jeszcze nie przerabialem c++ więc nierozumiem. Dodam jeszcze do powyższego zadania że dane program ma pobierać z klawiatury.

Z góry thx
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: ares41 »

wawek91, Pascala uczą zwykle przed C++
wolly, nie pętla vor tylko for

Kod: Zaznacz cały

program petla;
uses crt;
var a,wynik:real;
     i,b:integer;
begin
 read(a,b);
 wynik:=0;
    for i:=1 to b do
        begin  
            wynik:=wynik+a;
         end;
writeln(wynik);
end.
Dla pozostałych pętli spróbuj samemu to przekształcić i pokaż co otrzymałeś - sprawdzimy.
wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: wolly »

Kod: Zaznacz cały

program petla;
uses Crt;
var a,wynik:real;
i,b:integer;
begin
read(a,b);
wynik:=0
 while
 begin
 wynik:=wynik+a;
end;
writeln(wynik);
end.
Wiem, że jest to prawie to samo ale niestety na temat tych pętli to mam co najwyżej wiedze teoretyczną, np. pętla while do nie posiada zmiennej sterującej pętlą jak pętla for, a i tak nie wiem o co chodzi.
;/
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 20:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj tagi [code][/code]
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: ares41 »

Niestety nie. Składnia błędna.

Pętla while działa na warunku prawdziwym, zatem wykona się ona jeśli zajdzie coś co jest prawdą.
Zastanów się, jaki warunek musi zajść żeby pętla się nam wykonała.
wolly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 lis 2011, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

[Pascal] Podstawy działania pętli

Post autor: wolly »

Poddaje się nie dam rady tego zrobić, gdyż po prostu tego nie rozumie. Jak mi ktoś poda 2 pozostałe pętle będę wdzięczny jeśli nie to zrozumie, nie ma nic za darmo.
ODPOWIEDZ