[C] Program wypisujący sumy składników

Zbyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2010, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

[C] Program wypisujący sumy składników

Post autor: Zbyh »

Mam napisać program, który dla podanej liczby wypisze wszystkie możliwości rozłożenia tej liczby na sumę składników. To znaczy dla liczby 2 wynik ma wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

2=2
2=1+1,
natomiast dla liczby 3:

Kod: Zaznacz cały

3=3
3=2+1
3=1+1+1.
I nie mam pomysłu jak to policzyć. Nie potrzebuję gotowego kodu, tylko raczej wskazówki jak się do tego zabrać. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 10:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj tagów CODE
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[C] Program wypisujący sumy składników

Post autor: adambak »

w takim razie poczytaj o metodzie nawrotów(poszukaj w internecie lub książce prostych przykładów na to na początek).. to zadanie realizuje się właśnie za pomocą tego.. nie martw się o złożoność, będzie wykładnicza, ale musi taka być.. stosujesz funkcję rekurencyjną, której przekazujesz parametr wskazujący jak duże składniki mogą być użyte do rozkładu pozostałej liczby.. ale najpierw radzę zacząć właśnie od tej teorii.. jak poczytasz o wspomnianym terminie, jak się łączy iterację z rekurencją (w każdym kroku pętli będzie wywoływana funkcja rekurencyjnie) to może samo Cię natchnie, kto wie.. jak nie, to będziemy myśleć dalej..

powodzenia
ODPOWIEDZ