Witam, prosze o pomoc w zrobieniu zadania z excela, mianowicie chodzi o utworzenie arkusza wypisującego 20 pierwszych elementów szeregu:
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{3!} + \frac{1}{5!}- \frac{1}{7!} + ...}\)
Chodzi o pomoc w utworzeniu konkretnego arkusza.
[Excel] 20 pierwszych elementów szeregu
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
[Excel] 20 pierwszych elementów szeregu
Najpierw musisz dojść do postaci ogólnej n-tego wyrazu. Jest to:
\(\displaystyle{ \frac{(-1)^{n+1}}{(2n-1)!}}\)
W kolumnie A wpisz liczby od 1 do 20.
W B1:
W B2:
i z B2 przeciągnij do B20 - formuła się sama przeliczy.
\(\displaystyle{ \frac{(-1)^{n+1}}{(2n-1)!}}\)
W kolumnie A wpisz liczby od 1 do 20.
W B1:
Kod: Zaznacz cały
=(-1)^(A1+1)/FACT(2*A1-1)
Kod: Zaznacz cały
=(-1)^(A2+1)/FACT(2*A2-1)+B1
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 08:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tagi code
Powód: Tagi code
[Excel] 20 pierwszych elementów szeregu
scyth pisze:Najpierw musisz [...]
Kod: Zaznacz cały
n k #1/k! wynik
1 =2*WK[-2]-1 1 =WK[-1]
=1+W[-1]K =2*WK[-2]-1 =-W[-1]K/WK[-1]/(WK[-1]-1) =W[-1]K+WK[-1]
=1+W[-1]K =2*WK[-2]-1 =-W[-1]K/WK[-1]/(WK[-1]-1) =W[-1]K+WK[-1]