zamian systemów liczbowych

manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

zamian systemów liczbowych

Post autor: manduka »

Witam, istnieje możliwość zamiany liczby zapisanej binarnie w ósemkowy ? szukałem, ale akurat nie widziałem w internecie takiego przykładu.
proszę o odp.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

zamian systemów liczbowych

Post autor: adambak »

podziel liczbę w systemie binarnym na trójki bitów idąc od prawej do lewej(czemu tylko/aż trójki?) - będą one reprezentować kolejne cyfry w systemie ósemkowym (też idąc od prawej do lewej czyli od najmniej znaczącej cyfry to najbardziej).. każda z tych trójek sumuje się tak, np: \(\displaystyle{ 101= 1\cdot 2^2+0\cdot 2^1 +1\cdot 2^0}\), niezależnie od umiejscowienia w liczbie dwójkowej.. sumują się do cyfry w systemie ósemkowym.. przykład:

\(\displaystyle{ 1|011|010_{(2)}}\)

\(\displaystyle{ 010=0\cdot 2^2+1\cdot 2^1+0\cdot 2^0 =2}\)

\(\displaystyle{ 011=0\cdot 2^2+ 1\cdot 2^1+1\cdot 2^0=3}\)

\(\displaystyle{ 1=1\cdot 2^0=1}\), a więc otrzymujemy:

\(\displaystyle{ 1|011|010_{(2)}=1\cdot 8^2 + 3\cdot 8^1 + 2\cdot 8^0 = 132_{(8)}}\)

\(\displaystyle{ 1011010_{(2)}=132_{(8)}=90_{(10)}}\), a więc się zgadza..
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

zamian systemów liczbowych

Post autor: manduka »

dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ