[C++] funkcja const

Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

[C++] funkcja const

Post autor: Inkognito »

Mam nastepujaca funkcje:

Kod: Zaznacz cały

void liczenie::showst(v st,int i)const
{
	vektory[i].x=st.x;
	vektory[i].y=st.y;
	vektory[i].z=st.z;
}
jak jej realizozowac inaczej, poniewaz jak wiadomo const funkcje niemoga zmieniac zadnych zmiennych
a okreslac jak const jet obowiazkowe.
abc666

[C++] funkcja const

Post autor: abc666 »

Może powiesz nam co ta metoda ma robić? Co to za klasa liczenie i inne przydatne informacje.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

[C++] funkcja const

Post autor: Inkognito »

liczenie to prosta klasa, w której .h pliku jest opisany metod, a w .cpp opisana jego realizacja (mamy u góry)
metoda otrzymuje z innej całkiem klasy i funkcji struktury i musi zapisać je do struktur tej klasy żebym mógł ich tutaj użyc.

P.S przepraszam za blady gramatyczne
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, o 21:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
abc666

[C++] funkcja const

Post autor: abc666 »

Jak sam zauważyłeś metoda const nie może zmieniać obiektu, dlatego spytałem o więcej szczegółów. Nie chodziło mi o to byś napisał, że klasa jest prosta albo, że jej definicja jest zawarta w pliku .h tylko o jakieś konkretne (szersze) informacje o klasie.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

[C++] funkcja const

Post autor: Inkognito »

Moglbys bardziej pojasnic jakiej informacji potrzebujesz?
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[C++] funkcja const

Post autor: wawek91 »

Myślę, że chodzi o to abyś powiedział co dokładnie ta metoda ma robić (żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie jak inaczej ją zrealizować). Widać, że przypisujesz tam do wektora jakieś wartości, ale czym one są i do czego to później ma się przydać. Do tego coś nie bardzo mi się podoba stwierdzenie
Inkognito pisze:a okreslac jak const jet obowiazkowe
. Jest wcześnie, ale wg mnie nigdzie nie jest powiedziane, że każda metoda klasy musi być obowiązkowo const.
mto9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 lis 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września

[C++] funkcja const

Post autor: mto9 »

Po pierwsze metoda klasy powinna być const tylko w sytuacjach w których nie zmienia wartości pól klasy.. Twoja funkcja zmienia wartości więc najprościej jest po prostu zastosować zwykłą funkcję a nie jako const..
ODPOWIEDZ