[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: konrad18m »

Czy ktoś wie jak zrobic to zadanie? Ciągle wyskakuja mi błedy ;/

Pracownicy I

Stworzyć klasę Employee (pracownik), opisującą wspólne atrrybuty danych o pracownikach:
- imię,
- nazwisko,
- wiek,
- pensja.

oraz zawierającą odpowiednie metody, które pozwolą uzyskać informacje o danym pracowniku oraz ustalić pensję i zmienić pensję o podany procent.

Użyć tej klasy w innej klasie, w której dostarczymy:

1. metody definiowania danych o pracownikach:
Employee defEmp(String msg),
która w dialogu wejściowym

pyta użytkownika o dane pracownika (argument msg jest komunikatem np. "Podaj dane o pracowniku"),
tworzy obiekt, reprezentujący wprowadzone dane o pracowniku,
i zwraca referencję do niego.

2. metody showInfo(Employee), która wyświetla w dialogu komunikatów dane o podanym jako argument pracowniku

3. metody changeSalary(Employee), która pyta o procent o jaki chcemy zmienić pensję podanego jako argument pracownika i zmienia tę pensję.


Przetestować te metody na przykładzie wprowadzenia danych dla 3 pracowników, pokazania tych danych, zmiany pensji i pokazania zmienionych danych.

Do wprowadzabnia danych użyć dialogu i skanera.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: wawek91 »

Ja wiem. Pokaż kod, bo nie jestem jasnowidzem i nie wiem gdzie popełniasz błędy i jakiego typu są to błędy.
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: konrad18m »

Kod: Zaznacz cały

package Employee;

import java.util.Scanner;
import javax.swing.JOptionPane;


public class Employee {
	private String imie;
	private String nazwisko;
	private int wiek;
	private double pensja;
	
	
	public  String getImie(){
		return imie;
	}
	public String getNazwisko(){
		return nazwisko;
	}
	public int getWiek(){
		return wiek;
	}
	public double getPensja(){
		return pensja;
	}
	
	public double zmianaPensji(double zmianaPensji){
		pensja = pensja + ((zmianaPensji / 100.0)*pensja);
		return pensja;
	}
	public String toString(){
		return imie + nazwisko + wiek + pensja;
		}
	public Employee (){
	}
	public Employee(String imie,String nazwisko,int wiek,double pensja){
		this.imie = imie;
		this.nazwisko = nazwisko;
		this.wiek = wiek;
		this.pensja = pensja;
	}

public Employee defEmp(String msg){
		Employee wynik = new Employee(){	
		};
		
		
		JOptionPane.showMessageDialog(null,msg);
		
		Scanner scan = new Scanner(System.in);
		
		String im = JOptionPane.showInputDialog("Podaj imię pracownika");
		wynik.imie = im;
		if (im != null)im = "";
			
		String na = JOptionPane.showInputDialog("Podaj nazwisko pracownika");
		wynik.nazwisko = na;
		if (na ==null) na ="";
		String wi = JOptionPane.showInputDialog("Podaj wiek pracownika");
		wynik.wiek = Integer.parseInt(wi);
		if(wi==null)wi = "";
		String pe = JOptionPane.showInputDialog("Podaj pensje pracownika");
		wynik.pensja = Double.parseDouble(pe);
		if(pe == null)pe = "";
				
			
		
		return wynik;
	}
	public static void main(String[]argos){
		Employee wynik = new Employee();
		wynik.defEmp("podaj dane pracownika");
		System.out.println(wynik);

	}
}
to jest to co mam ;/
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 22:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zapominaj o tagach code.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: wawek91 »

Ok jakie błędy teraz wyskakują pokaż.
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: konrad18m »

już sobie poradziłem
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

[Java] klasa opisująca wspólne atrybuty

Post autor: wawek91 »

Właśnie miałem napisać, że u mnie kompilacja przeszła bez problemu. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ