[ELI] Obliczanie równania przy znanym x

lutnia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 lis 2011, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

[ELI] Obliczanie równania przy znanym x

Post autor: lutnia »

Program przy x wpisanym z klawiatury ma obliczać takie równanie:

\(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{x^{2}+7}}{4}-x^{2}+\frac{\sin(x)}{6}}\)

I mam pytanie, jak to zrobić. Wiem, że w ciągu tego nie zrobię, ale jakoś nie mogę poradzić sobie z podzieleniem na poszczególne części równania. Może jakieś wskazówki? Po za tym jak zapisać w ELI sin liczby x? Z góry dzięki.


PS. Mam nadzieję, że temat zgodny z regulaminem.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 12:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[ELI] Obliczanie równania przy znanym x

Post autor: miki999 »

3 sekundy w google:
A co tu masz niby do dzielenia na części?
ODPOWIEDZ