[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Jendriu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 4 razy

[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Post autor: Jendriu »

Wykonałem schemat blokowy do zadania:
Oblicz n-tą potęgę liczby 2.
Wygląda on następująco:



Prosiłbym o sprawdzenie i ew. pomoc w poprawieniu, jeśli coś będzie źle.
Z góry dziękuję.
szw1710

[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Post autor: szw1710 »

Przy \(\displaystyle{ n=1}\) algorytm da \(\displaystyle{ 4}\). To łatwo poprawić. Przy \(\displaystyle{ n=0}\) zapętli się w nieskończoność. A \(\displaystyle{ 2^{0}=1.}\) To też trzeba poprawić.
Jendriu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 mar 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 4 razy

[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Post autor: Jendriu »

A mógłbyś udzielić mi małych wskazówek jak to poprawić?
Wiem, że to jest proste, ale naprawdę nie daję sobie rady z algorytmami..
schleswig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 13 mar 2011, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 10 razy

[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Post autor: schleswig »

Napisałem to w C++, mam nadzieję, że się przyda. Przerobienie na schemat blokowy nie powinno Ci sprawić problemów.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream> // nie przejmuj sie tym

using namespace std; // tym tez nie... :)

int x = 2; // deklaracja zmiennej 

int main()
{
	int n; // deklaracja zmiennej
	cin >> n; // pobiera wartosc i przypisuje do n
	
	if(n==0) // sprawdza, czy wykładnik jest 0
             // jesli jest, to zwraca jeden i konczy program
	{
		cout << 1; // zwraca 1 dla 2^0
		return 0;
	}

	for(int i=1; i<n; i++) // petla, która oblicza n-tą potęgę liczby x, czyli 2
		x *= 2; // mnozy x * 2

	cout << x; // wypisuje x
	return 0; // kończy program
}
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

[Algorytmy] Oblicz n-tą potęgę liczby 2

Post autor: adner »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream> // nie przejmuj sie tym

using namespace std; // tym tez nie... :)



int main()
{
   int x = 1; // deklaracja zmiennej    
	int n; // deklaracja zmiennej
	cin >> n; // pobiera wartosc i przypisuje do n
	
	for(int i=0; i<n; i++) // petla, która oblicza n-tą potęgę liczby 2
		x *= 2; // mnozy x * 2

	cout << x; // wypisuje x
	return 0; // kończy program
}
Mała poprawka i nie ma niepotrzebnych ifów
ODPOWIEDZ