Obliczenia arytmetyczne w reprezentacji szesnastkowej prowadzi się tak jak w każdym systemie pozycyjnym (np. binarnym) bazując na odpowiednich tabelach dodawania i mnożenia.
Mam do uzupełnienia te tabelki, ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to liczyć, żebym mogła to uzupełnić?
Np.
\(\displaystyle{ e+f \\
e=14\ f=15 \\
14+15=29 = 1d}\)
I tu mam pytanie: skąd te \(\displaystyle{ 1d}\)?
I jak to będzie w mnożeniu?
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 18:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
Czyli np.
\(\displaystyle{ b + f}\) to
\(\displaystyle{ 11+15=26 \\
1 \cdot 16 + 10= 1a}\)?
\(\displaystyle{ a+b}\) to
\(\displaystyle{ 10+11=21 \\
1 \cdot 16 + 5 =}\)?
Czy w wyniku stąd bierze się \(\displaystyle{ 1}\) dlatego, że mnożymy \(\displaystyle{ 1 \cdot 16}\)? Jak to będzie w przypadku \(\displaystyle{ a+b}\)?
\(\displaystyle{ b + f}\) to
\(\displaystyle{ 11+15=26 \\
1 \cdot 16 + 10= 1a}\)?
\(\displaystyle{ a+b}\) to
\(\displaystyle{ 10+11=21 \\
1 \cdot 16 + 5 =}\)?
Czy w wyniku stąd bierze się \(\displaystyle{ 1}\) dlatego, że mnożymy \(\displaystyle{ 1 \cdot 16}\)? Jak to będzie w przypadku \(\displaystyle{ a+b}\)?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 23:24 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 27 razy
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
A w przypadku mnożenia?
Np.
\(\displaystyle{ b \cdot f}\) to
\(\displaystyle{ 11 \cdot 15= 165}\)
I co dalej? Jak to się rozpisuje?
Np.
\(\displaystyle{ b \cdot f}\) to
\(\displaystyle{ 11 \cdot 15= 165}\)
I co dalej? Jak to się rozpisuje?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, o 15:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mnożenie to \cdot
Powód: Mnożenie to \cdot
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
A jaka jest różnica, czy dodajesz, czy mnożysz? Jeśli tworzysz tabelkę to działania wykonujesz w systemie dziesiętnym i dostajesz wynik w systemie dziesiętnym. Potem tę liczbę zamieniasz na system szesnastkowy.
\(\displaystyle{ B \cdot F=11 \cdot 15=165 _{dec}= 10 \cdot 16+5=A5 _{hex}}\)
Jak chcesz sprawdzić, czy dobrze liczysz, to włącz kalkulator windowsowy, zmień w nim Widok na Naukowy, zaznacz przycisk Hex i licz bezpośrednio w systemie szesnastkowym.
\(\displaystyle{ B \cdot F=11 \cdot 15=165 _{dec}= 10 \cdot 16+5=A5 _{hex}}\)
Jak chcesz sprawdzić, czy dobrze liczysz, to włącz kalkulator windowsowy, zmień w nim Widok na Naukowy, zaznacz przycisk Hex i licz bezpośrednio w systemie szesnastkowym.
Obliczenia arytmetyczne w systemach arytmetycznych
Kod: Zaznacz cały
- | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
---+-------------------------------------------------
00 | 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
01 | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
02 | 00 02 04 06 08 0A 0C 0E 10 12 14 16 18 1A 1C 1E
03 | 00 03 06 09 0C 0F 12 15 18 1B 1E 21 24 27 2A 2D
04 | 00 04 08 0C 10 14 18 1C 20 24 28 2C 30 34 38 3C
05 | 00 05 0A 0F 14 19 1E 23 28 2D 32 37 3C 41 46 4B
06 | 00 06 0C 12 18 1E 24 2A 30 36 3C 42 48 4E 54 5A
07 | 00 07 0E 15 1C 23 2A 31 38 3F 46 4D 54 5B 62 69
08 | 00 08 10 18 20 28 30 38 40 48 50 58 60 68 70 78
09 | 00 09 12 1B 24 2D 36 3F 48 51 5A 63 6C 75 7E 87
0A | 00 0A 14 1E 28 32 3C 46 50 5A 64 6E 78 82 8C 96
0B | 00 0B 16 21 2C 37 42 4D 58 63 6E 79 84 8F 9A A5
0C | 00 0C 18 24 30 3C 48 54 60 6C 78 84 90 9C A8 B4
0D | 00 0D 1A 27 34 41 4E 5B 68 75 82 8F 9C A9 B6 C3
0E | 00 0E 1C 2A 38 46 54 62 70 7E 8C 9A A8 B6 C4 D2
0F | 00 0F 1E 2D 3C 4B 5A 69 78 87 96 A5 B4 C3 D2 E1
Kod: Zaznacz cały
- | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
---+-------------------------------------------------
00 | 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
01 | 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10
02 | 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11
03 | 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12
04 | 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13
05 | 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14
06 | 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15
07 | 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16
08 | 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17
09 | 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18
0A | 0A 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
0B | 0B 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A
0C | 0C 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B
0D | 0D 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C
0E | 0E 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C 1D
0F | 0F 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1A 1B 1C 1D 1E