[Algorytmy] Zbadanie właściwości funkcji

anka0501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 22 sty 2011, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sjjdl
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Zbadanie właściwości funkcji

Post autor: anka0501 »

Proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, zad muszę oddać do poniedziałku.

Zadanie
Sformułowanie problemu

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f}\) ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) w zbiór \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ \card(A) = n}\). Funkcja została zapisana w dwuwymiarowej tablicy \(\displaystyle{ tab}\) o dwóch wierszach i \(\displaystyle{ n}\) kolumnach, w taki sposób, że


pierwszy wiersz zawiera wszystkie elementy zbioru \(\displaystyle{ A}\), czyli \(\displaystyle{ A =\{tab[0,i]: -1<i < n\}}\) , a


drugi wiersz tablicy tab zawiera wartości funkcji, tzn dla wszystkich \(\displaystyle{ i<n}\), jeżeli \(\displaystyle{ tab[0,i] = a}\), to \(\displaystyle{ tab[1,i] = f(a)}\).

Zadanie polega na zbadaniu własności funkcji \(\displaystyle{ f}\). Postaraj się aby proponowane algorytmy miały możliwie małe koszty .



Dane : liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) i tablica \(\displaystyle{ tab}\) reprezentująca funkcję \(\displaystyle{ f}\) i tablica \(\displaystyle{ tabB}\) zawierająca elementy zbioru \(\displaystyle{ B}\).
Polecenie: W każdym z trzech przypadków, napisz algorytm, który zbada czy funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest odwzorowaniem na zbiór \(\displaystyle{ B}\).
Przypadek 1. Zbiór \(\displaystyle{ B}\) ma co najwyżej \(\displaystyle{ n}\) elementów.
Przypadek 2. Tablica \(\displaystyle{ tabB}\) zawiera elementy zbioru \(\displaystyle{ B}\) uporządkowane rosnąco.
Przypadek 3. Wartościami funkcji \(\displaystyle{ f}\) są liczby naturalne mniejsze niż \(\displaystyle{ k}\) (w tym przypadku \(\displaystyle{ k}\) jest dodatkowym parametrem algorytmu).




Tu szczegółowe wymagania do zad
Rozwiązanie powinno zawierać

* specyfikację zadania,
* krótki, słowny opis metody rozwiązania,
* algorytm rozwiązujący (lub algorytmy rozwiązujące) i jego implementację,
* analizę kosztu i poprawności względem podanej specyfikacji.

Wskazówki
Program ma dotyczyć dowolnej funkcji idącej ze zbiru \(\displaystyle{ A}\) (\(\displaystyle{ n}\)-elementowego) w zbiór \(\displaystyle{ B}\).
Pierwszy wiersz tablicy tab to kolejne elementy zbioru \(\displaystyle{ A}\) (nie muszą to być kolejne liczby naturalne!!); drugi wiersz to wartości dla danego argumentu.
Najlepiej napisać prgram w jakimś konkretnym języku (np.C), ale jeśli ktoś nie potrafi, to może napisać w pseudokodzie; najważniejsze jest zrozumienie problemu i sensowność algorytmu, dlatego należy również słownie napisać, jak powinien działać ten algorytm.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 13:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Xitami

[Algorytmy] Zbadanie właściwości funkcji

Post autor: Xitami »

jej, kto to mógł napisać? student prawa czy ezoteryki?
anka0501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 22 sty 2011, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sjjdl
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Zbadanie właściwości funkcji

Post autor: anka0501 »

Ja takiego zad nie wymyslalam, to mój profesor...To co potrafisz to rowiazac ?
ODPOWIEDZ