[C++] Losowanie liczb

Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

[C++] Losowanie liczb

Post autor: Kryk »

Mam pewien problem
Losuje liczby

Kod: Zaznacz cały

number = rand() % 1000000000;
number++;
for(int i = 0; i < number; i++)
{
n = rand() % 1000000000;
cout << n << " ";
}
ale chcę żeby wśród nich co jakiś czas pojawiała się cyfra 1 jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 11:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

[C++] Losowanie liczb

Post autor: adambak »

losować najpierw jakąś małą liczbę i w zależności od jej wyniku (od tego jakie chcesz prawdopodobieństwo tego "co jakiś czas") wypisywać jednkę, else robić to co robisz czyli losować większe liczby..
AS3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 lis 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

[C++] Losowanie liczb

Post autor: AS3000 »

Cześć, może nie do końca o to Ci chodziło, ale mam dla Ciebie pewną funkcję:

Kod: Zaznacz cały

int random(int nMin, int nMax)
{
    return rand() % (nMax - nMin + 1 ) + nMin;
}
Jako argumenty musisz podać liczbę od której chcesz losować i do której.

Np.:

Kod: Zaznacz cały

int random(1, x)
Spowoduje że będą losować się liczby od "1" (włącznie) do "x".

Pozdro.
ODPOWIEDZ