[Algorytmy] Schematy blokowe- problem z dwoma zadaniami

andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Schematy blokowe- problem z dwoma zadaniami

Post autor: andzia42 »

Witam!
Mam kilka zadań związanych ze schematami blokowymi i dwa z nich sprawiają mi problem. Proszę o pomoc.

1. (tu zastanawiam się, czy profesor aby na pewno poprawnie sformułowała zadanie, albo czy aby na pewno dobrze je interpretuję)
Oblicz sumę liczb wczytanych na wejściu dopóki suma nie przekroczy 1000.

Na wejściu. Rozumiem to tak: Wczytuję liczby (dowolną ilość), następnie sumuję je i kiedy suma przekroczy 1000 to przestaję. Jeśli tak jest to nie mam pojęcia w jaki sposób to zapisać. Bo przecież deklarowanie nieskończonej liczby zmiennych na początku nie wchodzi w grę.

2. Wypisz kwadraty kolejnych 10 liczb naturalnych.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, o 14:37 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawka nazwy tematu.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Algorytmy] Schematy blokowe- problem z dwoma zadaniami

Post autor: Afish »

1. Wystarczą Ci 2 zmienne: pierwsza trzyma aktualną sumę, a druga trzyma ostatnio wczytaną liczbę.
2. W czym konkretnie masz problem?
andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

[Algorytmy] Schematy blokowe- problem z dwoma zadaniami

Post autor: andzia42 »

1. Okej, ale mam podać liczby na wejściu. Czyli ja rozumiem, że podaję w jednym momencie np 33,68,122,12,67,896 i sumować to jakoś tak, że przerywam gdy suma osiągnie 1000. Czy może chodzi o kolejne podawanie liczb? Wtedy jest prosto, podaj a, s:=s+a, sprawdzamy czy s już wynosi 1000, jeśli nie to wprowadzamy kolejną liczbę a jeśli tak to wypisujemy sumę i koniec.

2. W drugim robię tak:
podaj a, i:=1, k:=a*a, sprawdzam czy i jest mniejsze od 10- jeśli tak to a:=a+1 i znowu sprawdzanie i, a jeśli nie to koniec. Tylko jak zapamiętywać kwadraty kolejnych liczb?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

[Algorytmy] Schematy blokowe- problem z dwoma zadaniami

Post autor: aalmond »

ad. 1
sumujesz kolejno, w pętli
ad. 2
możesz zadeklarować tablicę, ale jeżeli wypisujesz liczby od razu, to nie musisz
ODPOWIEDZ