Wartości liczb dziesiętnych odpowiadających liczbom

pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Wartości liczb dziesiętnych odpowiadających liczbom

Post autor: pawellogrd »

Muszę określić wartości liczb dziesiętnych odpowiadających następującym liczbom:
\(\displaystyle{ (X) _{8421} = 0.0110,1001 (U2);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{Plus3}=0.0110,1001 (U1);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{2}=1.0,0110 (U2);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{2}=1.0,0110 (ZM);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{8421}=1.0,0110 (ZM);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{Plus3}=1.0,0110 (U2);}\)

\(\displaystyle{ (X)_{8421}=1.0,0110 (U2);}\)

Proszę o rozwiązanie np. pierwszego przykładu...wtedy może już będę wiedział jak takie coś robić, bo póki co to trochę ciężko mi to idzie, a właściwie to wcale

Z góry dzięki
ODPOWIEDZ