Witam!
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzic na rozwiązanie, dac podpowiedz, bo mam do napisania program w Pascalu obliczający dwie całki z dwóch różnych funkcji liniowych. Napisałam program obliczjący 1 całkę z 1 funkcji liniowej, ale jak mam napisac program który oblicza dwie całki z dwóch funkcji liniowych jako jeden program oczywiście . Prosze o pomoc. Z góry dziękuję .
[Algorytmy] Całkowanie w Pascalu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 wrz 2011, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
[Algorytmy] Całkowanie w Pascalu
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, o 08:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
[Algorytmy] Całkowanie w Pascalu
Całka z funkcji liniowej jest bardzo prosta. Wystarczy zastosować wzór prostokątów, który jest dokładny na funkcjach liniowych.
\(\displaystyle{ \int_a^bf(x)\,\text{d}x=(b-a)f\left(\frac{a+b}{2}\right),}\)
gdzie \(\displaystyle{ f(x)=\alpha x+\beta.}\)
To samo dostaniemy też prościej: ta sama całka ma wartość \(\displaystyle{ \alpha\frac{b^2-a^2}{2}+\beta.}\)
W każdym razie mamy konkretny wzór liczący całkę funkcji liniowej. Zatem zadajesz sobie dowolną liczbę współczynników funkcji liniowych np. w tablicy i stosujesz wspomniany wzór.
\(\displaystyle{ \int_a^bf(x)\,\text{d}x=(b-a)f\left(\frac{a+b}{2}\right),}\)
gdzie \(\displaystyle{ f(x)=\alpha x+\beta.}\)
To samo dostaniemy też prościej: ta sama całka ma wartość \(\displaystyle{ \alpha\frac{b^2-a^2}{2}+\beta.}\)
W każdym razie mamy konkretny wzór liczący całkę funkcji liniowej. Zatem zadajesz sobie dowolną liczbę współczynników funkcji liniowych np. w tablicy i stosujesz wspomniany wzór.