[C++] Liczby doskonałe
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
Witam!
Mam do napisania program wyszukujący liczby doskonałe i wypisujący je na ekranie. Problem polega na tym, że trzeba zrobić to zadanie z użyciem liczb Mersenne'a, a ja nie wiem kompletnie jak to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam do napisania program wyszukujący liczby doskonałe i wypisujący je na ekranie. Problem polega na tym, że trzeba zrobić to zadanie z użyciem liczb Mersenne'a, a ja nie wiem kompletnie jak to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc!
[C++] Liczby doskonałe
prawdziwy news w teorii liczb:
jeżeli \(\displaystyle{ 2^p-1}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ \left(2^p-1\right)2^{p-1}}\) jest liczbą doskonałą, jak na razie tylko takie znamy
jeżeli \(\displaystyle{ 2^p-1}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ \left(2^p-1\right)2^{p-1}}\) jest liczbą doskonałą, jak na razie tylko takie znamy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
No popatrz, gdzie tego newsa znalazłeś?
Oświecę Cię dalej: wiem czym są liczby doskonałe i na czym polega algorytm Mersenne'a, nie wiem tylko jak to zapisać.
Oświecę Cię dalej: wiem czym są liczby doskonałe i na czym polega algorytm Mersenne'a, nie wiem tylko jak to zapisać.
[C++] Liczby doskonałe
szukasz p dla którego \(\displaystyle{ 2^p-1}\) jest pierwsze
algorytm Mersene'a? o cóż za zwierz?
algorytm Mersene'a? o cóż za zwierz?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
Okej, wychodzi ze mnie blondynka, a w C++:
"call of overloaded `pow(int, int&)' is ambiguous"
"call of overloaded `pow(int, int&)' is ambiguous"
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
pow to nie moja funkcja, tylko Pow jako power, czyli potęgowanie, więc sama tego nie zmienię.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
Jezu, mój blond umysł jest nie do pokonania chyba.
Działać działa, ale nic się nie wyświetla.-- 8 paź 2011, o 20:51 --Znajdzie się ktoś, kto poprawi ten nieszczęsny kod?
Kod: Zaznacz cały
void liczby_dosk(void){
float x;
int n;
do{
for(int i=2;i*i<=p;p++)
if(p%i==0)
if((i=1<<p)==0)
x=(i=1<<p-1)*((i=1<<p)-1);
cout<<x<<endl;
}while(p>=2&&p<=10);
}
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 19:39 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kod w [code][\code]!
Powód: Kod w [code][\code]!
[C++] Liczby doskonałe
na cóż, każdy program działa.
Kod: Zaznacz cały
using namespace std;
#include <iostream>
#define osiem (8>>2)
int main(){
unsigned int Mersenne,Lucas,Euler;
unsigned long long int Lehmer,Gaus;
Gaus=Mersenne=1<<1;Euler=Gaus+'/'/'/';
do{ Lehmer=1<<(('<'/'<')<<1);
for( Lucas=osiem+1; Lucas<=Mersenne; Lucas++)
Lehmer=(Lehmer*Lehmer-osiem)% Euler;
if( Lehmer==0 || Mersenne==osiem )
cout << Gaus*Euler << '\n';
Gaus=Euler; Euler<<=1;
Mersenne++;Euler++;Gaus++;
} while( Mersenne<=037);}
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
Nie działa.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 20:11 przez KillerQueen_, łącznie zmieniany 1 raz.
[C++] Liczby doskonałe
Kod: Zaznacz cały
void liczby_dosk(void){
float x;
int n;
do{ for(int i=2; i*i <= p; p++) // "p" gallus anonimus, kto wie jakie jest pe?
if(p%i==0) // j.w., a na dodatek nie pierwszy, bo podzielny przez "i"
if((i=1<<p)==0) // tu może być niespodzianka bo np. 1 << 33 == 2, bo 33%32==1
x=(i=1<<p-1)*((i=1<<p)-1); //jest pomysł, ale wolelibyśmy dokładny wynik
// a i tak pomnożą się liczby całkowite i cały misterny plan pójdzie w p...
cout<<x<<endl; //czasem coś tu będzie, a czasem nie
} while( p>=2 && p<=10 );
}
-- 8 października 2011, 20:12 --
Przepraszam Królowo, a co nie działa?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biegun Północny
[C++] Liczby doskonałe
Przed chwilą nie działo w Dev C++ oO.
Odbiegając od tematu, mam wrażenie, że sarkastycznie użyłeś 'Królowo', bez względu na mój nick.
Dzięki za olbrzymią pomoc!
Odbiegając od tematu, mam wrażenie, że sarkastycznie użyłeś 'Królowo', bez względu na mój nick.
Dzięki za olbrzymią pomoc!
[C++] Liczby doskonałe
Zawsze do usług, Pani
DevC to nie jest dobre towarzystwo dla młodego królewicza.
Jak więc, wyprowadzimy Twoje Pani chrome pacholę na dojrzałego rycerza by konkurować mógł z innymi na ubitej ziemi algorytmicznych krain?
DevC to nie jest dobre towarzystwo dla młodego królewicza.
Jak więc, wyprowadzimy Twoje Pani chrome pacholę na dojrzałego rycerza by konkurować mógł z innymi na ubitej ziemi algorytmicznych krain?