[Excel] Znajdź ciąg malejący

izulek37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2011, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: izulek37 »

Jak poszukać ciąg malejący w EXCELU?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 19:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Xitami

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: Xitami »

opowiedz coś więcej
izulek37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2011, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: izulek37 »

Mam plik z danymi. Dane to średnie temperatury sierpnia w kolejnych latach. Mam podać rok początkowy i rok końcowy najdłuższego malejącego ciągu oraz jego długość. Nie wiem jakiej formuły użyć?

-- 8 paź 2011, o 17:18 --

Wyjaśniłam wystarczająco dobrze?-- 8 paź 2011, o 17:23 --Mam plik z danymi. Dane to średnie temperatury sierpnia w kolejnych latach. Mam podać rok początkowy i rok końcowy najdłuższego malejącego ciągu oraz jego długość. Nie wiem jakiej formuły użyć?
Xitami

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: Xitami »

o, teraz OK
zrobiłbym tak

Kod: Zaznacz cały

 |    A   |   B    |        C           |            D
-+--------+--------+--------------------+---------------------------
1|  =LOS()       0                  0    =MAX(C:C)
2|  =LOS()  =A2<A1  =JEŻELI(B2;C1+1;0)   =PODAJ.POZYCJĘ(D1;C:C;0)
3|  =LOS()  =A3<A2  =JEŻELI(B3;C2+1;0)	
4|  =LOS()  =A4<A3  =JEŻELI(B4;C3+1;0)	
5|  =LOS()  ...     ...
6|  ...     ...     ...
u mnie =los(), u Ciebie temperatury kolejnych dni
w d2 mam ostatni dzień najdłuższego, coś dodać coś ująć i wyjdzie
izulek37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2011, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: izulek37 »

Serdeczne dzięki!
Wyszło
Xitami

[Excel] Znajdź ciąg malejący

Post autor: Xitami »

i wyjszło
szkoda
mnie jakoś nie wyjszło
ODPOWIEDZ