jako, że w PHP jestem jeszcze zielony chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym odczytać, edytować a następnie zapisać plik, który znajduje się na moim serwerze PHP. Proszę o wyjaśnienie w miarę możliwości..
Pozdrawiam,
EDIT:
Dopadłem taki kod.. lista plików bardzo ładnie się wyświetla ale gdy klikam edytuj plik, wyświetla mi się "BŁĄD 404
Podany w zapytaniu adres nie został odnaleziony na tym serwerze."
Gdzie tutaj jest błąd?
Kod: Zaznacz cały
<?php
$katalog = opendir("./");
while ($plik = strtolower(readdir($katalog))) {
if ($plik<>"." && $plik<>".." && $plik<>"edytuj.php" ) $lista[]=$plik;
}
closedir($katalog);
if (count($lista)>0) {
echo "Wybierz plik do edycji:";
sort($lista);
}
for ($i=0;$i<count($lista);$i++) {
echo "<br />Edytuj plik <b>$lista[$i]</b> <a href=\"edytuj.php?edycja=$lista[$i]\">Edytuj plik</a>";
}
// zmiana zawartosci pliku
$edycja = $_REQUEST["edycja"];
if (isset($_POST["tekst"]) && file_exists($edycja)) {
$f = fopen($edycja, "w");
fputs($f, stripslashes($_POST["tekst"]));
fclose($f);
}
// umieszczenie pliku w formularzu
if ($edycja<>"" && file_exists($edycja)) {
echo "<p> </p>Edycja plik: <b>$edycja</b>";
echo '<form action="edytuj.php" method="post"><input type="hidden" name="edycja" value="'.$edycja.'" /><textarea name="tekst" rows="20" cols="50">';
$f = fopen($edycja,"r");
while(!feof($f)) echo fread($f,1024);
fclose($f);
echo '</textarea><input type="submit" value="Zapisz" /></form>';
}
?>