[C++] modul liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
[C++] modul liczb
Chcem zapytac, czy jest jaka funkcja w c++ zeby liczylaby modul liczb
np.: jezeli a=-5 to wyda 5, jezeli a=5 to i wyda 5;
czy cos takiego bez ifu nie uda sie zrobic?
np.: jezeli a=-5 to wyda 5, jezeli a=5 to i wyda 5;
czy cos takiego bez ifu nie uda sie zrobic?
[C++] modul liczb
funkcja abs() w języku C/C++ (bez if)a może makro
Kod: Zaznacz cały
int abs(int O00)<%return(O00<<!000)*(O00>>037)+O00/*OOO++ - 012*/ +" else return "&000;%>
Kod: Zaznacz cały
#define ABSI(x) (((x) & ~(((int)(x))>>31)) - ((x) & (((int)(x))>>31)))
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
[C++] modul liczb
Xitami, czemu w swoich przykładowych kodach często używasz takich dziwnych nazw zmiennych? imo jest nieczytelne i można dostać oczopląsu.. ale proszę nie zrozum mnie źle, po prostu pytam z ciekawości, czy takie nazwy są używane przez Ciebie z jakiegoś konkretnego powodu
[C++] modul liczb
pewnie, że zamiastmogłem napisaćco jest absolutnie równoważne
ale tak jest mniej zabawnie i widać, że funkcja ma wadę,
ślubuję, że tu pierwszy raz udziwniałem by ukryć wadę mojego pomysłu
makro wziąłem z książki
jeszcze jeden pomysł : sqrt(n*n)
Kod: Zaznacz cały
int abs(int O00)<%return(O00<<!000)*(O00>>037)+O00/*OOO++ - 012*/ +" else return "&000;%>
Kod: Zaznacz cały
int abs(int n){
return 2*n*(n>>31)+n;}
ale tak jest mniej zabawnie i widać, że funkcja ma wadę,
ślubuję, że tu pierwszy raz udziwniałem by ukryć wadę mojego pomysłu
makro wziąłem z książki
jeszcze jeden pomysł : sqrt(n*n)
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
[C++] modul liczb
Pomysł kompletnie nietrafiony. Liczyć pierwiastek tylko po to, żeby wyznaczyć wartość bezwzględną? Widać żeś matematyk, a nie programista ;P
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
[C++] modul liczb
Xitami tylko podał różne metody zrealizowania tego zadania (jak zwykle kilka).. myślę, że to nie stanowi podstawy do wydawania osądów czy jest matematykiem czy programistą z resztą ja go kojarzę jako właśnie dobrego programistę
[C++] modul liczb
Dziękuję Adasiu
Istnieją takie liczby których modułu nie da się policzyć bez pierwiastka.
A OP w końcu nie powiedział o jakie liczby chodzi.
Istnieją takie liczby których modułu nie da się policzyć bez pierwiastka.
A OP w końcu nie powiedział o jakie liczby chodzi.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
[C++] modul liczb
Przy czym ten kod nie zawsze zadziała Oczywiście mam tu na myśli przypadek INT_MIN.Althorion pisze:Zawsze można też:Kod: Zaznacz cały
a > 0 ? a : -a