distributed.net - Czy ktoś liczy?

Hrabia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 lis 2004, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrabia is out there

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: Hrabia »

No jak w temacie.
Czy ktoś z was liczy w projekcie ?
A konkretniej chodzi mi o ([url=http://stats.distributed.net/projects.php?project_id=8]statystyki[/url]).
.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: arigo »

takie lamanie szyfrow moim zdaniem nie ma wiekszego sensu gdyz i tak wiadomo ze nikt nie ma aktualnie mozliwosci poswiecic tyle mocy obliczeniowej na tak dlugi czas (chyba ze ktos wypusci robaka na windy ktory bedzie taka brudna robote wykonywal ;-) ). wiec nawet jak taki RC5-64 zostal zlamany to nadal praktycznie jest on nie do zlamania.
chyba ze interesuje nas sama idea i fakt zlamania :)

ja sie ogolnie w takie projekty rozproszonego liczenia nie bawie ale jak juz to polecam zabawe w SETI :)
Hrabia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 lis 2004, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrabia is out there

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: Hrabia »

arigo pisze:chyba ze interesuje nas sama idea i fakt zlamania
Otóż to. Do tego dochodzi nagroda pieniężna.

Oprócz tego to niezłe zawody. Zwróć uwagę na to, że najlepsza polska jest na 2 miejscu (), a od długiego już czasu nie schodzi z 1 miejsca w [url=http://stats.distributed.net/team/tlist.php?project_id=8&low=1&limit=100&source=y]statystykach[/url] dziennych - chwila moment i będzie najlepsza na świecie . Do tego
[url=http://stats.distributed.net/participant/plist.php?project_id=8&low=1&limit=100]jeden[/url] z jej członków jest od dawna najlepszy indywidualnie.
Po prostu niezła zabawa. Zajrzyj na ich [url=http://rc5.kernelpanic.pl/]stronę[/url] i forum.
.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: arigo »

Hrabia pisze: Otóż to. Do tego dochodzi nagroda pieniężna.
hehe akurat tu chyba idea jest wazniejsza bo watpie zeby ta nagoroda podzielona przez setki/tysiace osob miala jakies znaczenie
Hrabia pisze: Oprócz tego to niezłe zawody. Zwróć uwagę na to, że najlepsza polska
zawody kto wiecej maszyn zaprzezy do tego :)

ale nie neguje tego typu zabaw :) maja swoj urok rywalizacji ze swiatem :) no i zawsze to jakas idea :)
Hrabia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 lis 2004, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrabia is out there

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: Hrabia »

arigo pisze:hehe akurat tu chyba idea jest wazniejsza bo watpie zeby ta nagoroda podzielona przez setki/tysiace osob miala jakies znaczenie
No więc jest tak (cytat ze strony polskiego teamu):
Nagrody pieniężne są dzielone i tak: 60% jest przekazywane na rzecz niekomercyjnej organizacji wybranej przez uczestników, 20% zostaje w distributed.net a 20% idzie do znalazcy właściwego klucza (i ew. jego teamu). W przypadku RC5-72 do podziału jest 10.000$, więc dla znalazcy zostaje 2000$ (lub 1000$ dla znalazcy i 1000$ dla teamu).
Nie sądzę, żeby 1k$ lub 2k$ to było jakoś mało... ale tutaj mimo wszystko nie o pieniądze chodzi przecież.
.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: arigo »

Hrabia pisze: Nie sądzę, żeby 1k$ lub 2k$ to było jakoś mało... ale tutaj mimo wszystko nie o pieniądze chodzi przecież.
.
team liczy kilkaset/tysiecy ludzi
a zeby byc znalazca tez trzeba miec duzego farta
Hrabia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 lis 2004, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrabia is out there

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: Hrabia »

arigo pisze:trzeba miec duzego farta
To bardzo delikatnie powiedziane. Trzeba mieć piekielnie zajebistego farta.
.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: arigo »

Hrabia pisze:
arigo pisze:trzeba miec duzego farta
To bardzo delikatnie powiedziane. Trzeba mieć piekielnie zajebistego farta.
.
tez za delikatnie
trafienie 6 w totku przy takim farcie to prawie pewnosc
Hrabia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 lis 2004, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hrabia is out there

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: Hrabia »

arigo pisze:tez za delikatnie
trafienie 6 w totku przy takim farcie to prawie pewnosc
Hmm. W RC5 mamy szansę 1 do 4,722,366,482,869,646,000,000 przy czym 7,853,109,321,461,137,000 kluczy już zostało przetestowanych. Jaką szansę mamy w lotka (nie pamiętam liczby, a nie chce mi się liczyć)?
.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

distributed.net - Czy ktoś liczy?

Post autor: arigo »

Hrabia pisze:
arigo pisze: Hmm. W RC5 mamy szansę 1 do 4,722,366,482,869,646,000,000 przy czym 7,853,109,321,461,137,000 kluczy już zostało przetestowanych. Jaką szansę mamy w lotka (nie pamiętam liczby, a nie chce mi się liczyć)?
.
tych co sa przetestowane nie liczmy dla takich samych warunkow poczatkowych
w duzego lotka losuje sie 6z49 wiec ilosc kombnacji wynosi
49*48*47*46*45*44 co daje w przyblizeniu 10^10
natomiast w RC5-72 4,7*10^21
wiec jednak szansa ze trafimy w totka 6 jest 10 miliardow razy wieksza :)
(puki co intuicja mnie nie zawodzi :D)
ODPOWIEDZ