Program w C " obliczyć x"

wardinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2006, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Program w C " obliczyć x"

Post autor: wardinho »

Mam napisać program który policzy wyrażenie:
\(\displaystyle{ 6,5^{x} = x^{37} +8.5^{6,3}}\)
z dokładnością do 15 miejsc po przecinku.
Zgóry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.

[edit] Poprawiam ten mistyczny zapis Na przyszłość pamiętaj o przejrzystości Undre
Ostatnio zmieniony 16 sty 2007, o 22:30 przez wardinho, łącznie zmieniany 1 raz.
rahl

Program w C " obliczyć x"

Post autor: rahl »

co to jest ?
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Program w C " obliczyć x"

Post autor: marshal »

htmlowy tag oznaczajcy indeks gorny - wardinho nie widzial chyba ze w bloku 'kod' tagi html nie dzialaja
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Program w C " obliczyć x"

Post autor: Undre »

Jedno pytanko - to z zakresu jakichś metod numerycznych masz ?
Czy to jest zadanie na kreatywność ?
wardinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2006, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Program w C " obliczyć x"

Post autor: wardinho »

Program już skończony
#include
#include
double x,funkcja;
pom()
{

funkcja=pow(6.5,x)-pow(x,37.0)-pow(8.5,6.3);

return;

}
main()
{
double pierwsza,druga,precyzja;
double start,srodek,meta;
int dokladnosc=1;
start=0.0;
meta=1.0;
while(dokladnosc)
{
x=start;
pom();
pierwsza=funkcja;
x=meta;
pom();
druga=funkcja;
if((pierwsza0) || (pierwsza>0 && druga0 && druga
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Program w C " obliczyć x"

Post autor: Undre »

wardinho pisze:Program już skończony
(...)
printf("
Program rozwiaze rownanie metoda bisekcji");
Na przyszłość precyzuj swoje potrzeby, skąd bowiem mieliśmy wiedzieć, że ma to być zrobione metodą bisekcji ?
Zablokowany