[Metody numeryczne] metoda bisekcji

lunex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2006, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy

[Metody numeryczne] metoda bisekcji

Post autor: lunex »

Witam,
mam następujące zadanie:

Kod: Zaznacz cały

Pewne równanie ma pierwiastek w przedziale <1.5;3.5 >. Rozważając metodę bisekcji,
startującą z tego przedziału, odpowiedzieć na następujące pytania :
a)   jaka jest długość przedziału zawierającego pierwiastek w n-tym kroku metody bisekcji?
b)  jaki jest maksymalny błąd bezwzględny określenia pierwiastka w n-tym kroku metody bisekcji ?
c)   jaka jest zbieżność metody bisekcji ?
Znam zasady metody bisekcji ale nie bardzo rozumiem czego te zadanie ode mnie oczekuje :> W "n-tym" kroku, czyli którym?? I jak obliczyć zbieżność?

Z góry dziękuję za pomoc.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[Metody numeryczne] metoda bisekcji

Post autor: Afish »

W "n-tym", czyli masz wyznaczyć wzorek na długość przedziału w zależności od n. Dla \(\displaystyle{ n=1}\) (czyli na początku) długość przedziału jest równa \(\displaystyle{ 2}\).
lunex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 1 cze 2006, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy

[Metody numeryczne] metoda bisekcji

Post autor: lunex »

ok, wyszły mi następujące wyniki:

a)
\(\displaystyle{ odl=2 \cdot ( \frac{1}{2}) ^{n-1}}\)

b) tego nie jestem pewien
\(\displaystyle{ \frac{2}{2 ^{n} }}\)

c)
zbieżność liniowa (?)

Mógłbyś zweryfikować? :>
ODPOWIEDZ