Schematy blokowe- problem

makuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 7 maja 2010, o 01:42
Płeć: Mężczyzna

Schematy blokowe- problem

Post autor: makuu »

1.Witam


Nie mogę rozgryźć pewnego problemu i nie mam za bardzo możliwości wspomóc się czyimś wyjaśnieniem. Gdy mam następujący program:

Kod: Zaznacz cały

     
    program zadanie;
    var
    i:integer;x,s:real;
    begin
    s:=0;
    i:=0;
    repeat
    readln(x);
    s:=s+x;
    i:=i+1;
    until x=0;
    writeln(s,i);
    end.
     
Nie wiem jak napisać do niego schemat blokowy- tzn, jako że PRZED wczytaniem danych są tu przypisane wartości dla "s" i "i" a polecenie "readln" jest dopiero po repeat, czyli już w pętli- nie wiem czy mogę tutaj w budowaniu schematu blokowego zaraz po bloku "begin" dać blok obliczeniowy z tymi wartościami "s" i "i"?
Czy mógł napisać mi ktoś w całości schemat blokowy do tego?

2. Wiem że to dość proste, ale w przypadku schematów blokowych chyba (przynajmniej jak na razie) nie ma dla mnie prostych rzeczy;

Należy podać schemat algorytmu sprawdzającego, czy dane a,b,c,d tworzą ciąg geometryczny. Zrobiłem coś takiego:

Mam nadzieję na pomoc, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 18:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak znaczników code
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Schematy blokowe- problem

Post autor: bartek118 »

1. Można zaraz po BEGIN dać blok obliczeniowy.
2. Czemu, gdy \(\displaystyle{ a=0}\) to ciąg nie jest geometryczny? Moim zdaniem ciąg \(\displaystyle{ (0,0,0,0)}\) jest jak najbardziej geometryczny
makuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 7 maja 2010, o 01:42
Płeć: Mężczyzna

Schematy blokowe- problem

Post autor: makuu »

1. Jesteś pewien że można? Czyli w tym wypadku najlepiej byłoby tak zrobić; tzn begin- blok obliczeniowy- a potem reszta spraw?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Schematy blokowe- problem

Post autor: bartek118 »

Tak, jak najbardziej można. Można przecież w programie wykonać najpierw jakieś obliczenia, a dopiero potem wczytać potrzebne dane, ewentualnie wczytywać je w pętli tak jak tutaj - wtedy inne bloki są jeszcze przed wczytywaniem
ODPOWIEDZ