[C++] echo w tablicach dwuwymiarowych

diego_maradona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 16 cze 2010, o 00:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 80 razy

[C++] echo w tablicach dwuwymiarowych

Post autor: diego_maradona »

Kod: Zaznacz cały

// processing_two_dimensional_array.cpp : main project file.

#include "stdafx.h"
#include <iostream>

using namespace std;

const int NUMBER_OF_ROWS=5;
const int NUMBER_OF_COLUMNS=6;

void enterValues ( int matrix[NUMBER_OF_ROWS][NUMBER_OF_COLUMNS]);
void printMatrix  ( int matrix[NUMBER_OF_ROWS][NUMBER_OF_COLUMNS]);



int main()
{
    cout<<"Program prints the 2D matrix , sums rows and finds the largest element in each row";
	
	
	int board [NUMBER_OF_ROWS][NUMBER_OF_COLUMNS];

	enterValues (board);
	cout<<endl;
	printMatrix( board );
	cout<<endl;

	cout<<endl;
	system("PAUSE");
}

void enterValues ( int matrix[NUMBER_OF_ROWS][NUMBER_OF_COLUMNS]  )
{
	int col;
	int row=0;
	for (col=0 ; col <= NUMBER_OF_COLUMNS ; col++)	
	    for ( row = 0 ; row <= NUMBER_OF_ROWS ; row++)
			
				cin >> matrix[row,col];
				  
}
void printMatrix ( int matrix[NUMBER_OF_ROWS][NUMBER_OF_COLUMNS])
{
	int col;
	int row=0;
	for (col=0 ; col <= NUMBER_OF_COLUMNS ; col++)	
	    for ( row = 0 ; row <= NUMBER_OF_ROWS ; row++)
			cout << matrix[row,col];


}



W programie chodzi o to, żeby użytkownik wypełnił statyczną tablicę dwuwymiarową która zaraz po tym wyświetli się na ekranie. Po skompilowaniu wyskakuje
1>processing_two_dimensional_array.cpp(39): error C2678: binary '>>' : no operator found which takes a left-hand operand of type 'std::istream' (or there is no acceptable conversion)
czego za bardzo nie rozumiem.
ordyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 66 razy

[C++] echo w tablicach dwuwymiarowych

Post autor: ordyh »

Kod: Zaznacz cały

matrix[row][col]
zamiast

Kod: Zaznacz cały

matrix[row,col]
ODPOWIEDZ