[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

elewinka001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
Płeć: Kobieta

[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

Post autor: elewinka001 »

Witam,
potrzebuję pomocy w napisaniu formularza składającego się z trzech pól (Imię, Nazwisko, Telefon). Formularz ma sprawdzać ostatnią literę imienia, jeśli jest zakończona na "a"- wyświetli komunikat Dzień dobry Pani!, jeżeli jest zakończony na inną literę wyświetli Dzień dobry Panu!.
Ponadto jeśli pole Telefon będzie zawierało mniej lub więcej niż 9 cyfr podświetli pole na zielono.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 11:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
abc666

[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

Post autor: abc666 »

Pokaż co do tej pory udało ci się zrobić.
elewinka001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
Płeć: Kobieta

[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

Post autor: elewinka001 »

Tyle mi się udało napisać. Brakuje mi tylko funkcji sprawdzającą ostatnią literę imienia oraz podświetlenia pola gdzie się wpisuje nr tel. na zielono jeżeli nr będzie podany błędnie. Zadanie to miałam na egzaminie i sądzę że może dać to samo. Zależy mi bardzo na dokończeniu go i zaliczeniu egzaminu. Za pomoc bardzo dziękuję!!!!


Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>

<script type=text/javascript>

function checkTelefon(st)
{
var s=st;
if (s.length==9)
{
if ((s.charAt(3))=="-")
{
if (isDigit (s.charAt(0))&& isDigit (s.charAt(1)&& isDigit (s.charAt(2))&&
isDigit (s.charAt(3))&& isDigit (s.charAt(4))&& isDigit (s.charAt(5))&&
isDigit (s.charAt(6))&& isDigit (s.charAt(7))&& isDigit (s.charAt(8)) )
{
return true;
}
else
alert ("Niepoprawny telefon");
}

</script>
</head>

<body>
<center>
<form name="formularz1">
<table border=0>

<tr><td align="right">IMIĘ</td>
<td>input type=text name="f_imie"></td></tr>


<tr><td align="right">NAZWISKO</td>
<td>input type=text name="f_nazwisko"></td></tr>


<tr><td align="right">TELEFON</td>
<td>input type=text name="f_telefon"></td></tr>

<tr><td><input type="reset" value="Wyczyść formularz"/></td>
<td><input type="button" value="Prześlij" onClick="validate(this.form);"></td></tr>

</table>
</form>
</center>
</body>
</html>
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, o 19:44 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kod w [code][\code]!
abc666

[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

Post autor: abc666 »

Radzę chociaż poczytać jakiś kurs czy coś podobnego.

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
<script type="text/javascript">

function validate(form)
{
	if(form.f_imie.value.substr(form.f_imie.value.length-1, 1) == 'a') {
		alert('Dzień dobry Pani');
	} else {
		alert('Dzień dobry Panu');
	}

	// \d{9} - 9 kolejnych cyfr
	// (\d{3}[- ]?){3} grupy cyfr po 3 oddzielone - lub spacją lub niczym

	if(!form.f_telefon.value.match(/(\d{3}[- ]?){3}/))
	{
		form.f_telefon.style.backgroundColor = 'green';
	} else {
		form.f_telefon.style.backgroundColor = 'white';
	}
}
</script>
</head>

<body>
<center>
<form name="formularz1">
<table border=0>

<tr><td align="right">IMIĘ</td>
<td><input type="text" name="f_imie"></td></tr>


<tr><td align="right">NAZWISKO</td>
<td><input type="text" name="f_nazwisko"></td></tr>


<tr><td align="right">TELEFON</td>
<td><input type="text" name="f_telefon"></td></tr>

<tr><td><input type="reset" value="Wyczyść formularz"/></td>
<td><input type="button" value="Prześlij" onClick="validate(this.form);"></td></tr>

</table>
</form>
</center>
</body>
</html>
elewinka001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
Płeć: Kobieta

[JavaScript] Formularz sprawdzający ostatnią literę imienia

Post autor: elewinka001 »

Bardzo dziękuję za pomoc )))
ODPOWIEDZ