[Excel] Optymalizacja funkcji

Szadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lut 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[Excel] Optymalizacja funkcji

Post autor: Szadziu »

Witam serdecznie poszukuję osoby, która wspomoże mnie w rozwiązaniu optymalizacji podanej funkcji

\(\displaystyle{ f(x,y) = \frac{ ^{x}+ ^{y} }{4000} - cos(x)cos( \frac{y}{ \sqrt{2} } + 1}\)

- 600 < x < 600
- 600 < y < 600


Opis zadania zamieszczam poniżej:

1. wygenerowany w Excelu wykres funkcji (dla 1000 próbek na osiach X i Y)
2. odczytan¡ z wyznaczonych w Ecelu wartości funkcji wartość minimalną
funkcji
3. wyniki optymalizacji poznanymi metodami (strategie ewolucyjne, algo-
rytmy genetyczne, optymalizacja rojem cząstek):
(a) wartości minimalne oraz wykresy pokazujące zmiany wartości mini-
malnej w funkcji iteracji uzyskane dla różnych parametrów metod
(b) komentarz porównujący metody
4. kod programu wykorzystanego do projektu

Bardzo prosiłbym o jakąkolwiek pomoc dotyczącą tego zadania.

Dziękuję serdecznie, mój e-mail to shadekmaster@gmail.com
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 11:18 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nieregulaminowa nazwa tematu.
ODPOWIEDZ