Mając n bitów pokazać, że zakres liczb całkowitych jaki możemy zapisac mieści się w przedziale
\(\displaystyle{ [-2^{n-1}; 2^{n-1} -1]}\). Naprzykład dla 8 bitów to przedział [-128,127]
Oblicz jakie liczby zmieszczą się na n bitach.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Oblicz jakie liczby zmieszczą się na n bitach.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 11:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Oblicz jakie liczby zmieszczą się na n bitach.
Jeżeli \(\displaystyle{ |x|<1}\) to kod uzupełniający definiujemy jako
\(\displaystyle{ K(x)= x}\) dla \(\displaystyle{ x in [0;1)}\) oraz \(\displaystyle{ K(x)=x +10}\) dla \(\displaystyle{ x \in (-1;0)}\).
Taka miałem definicje.
Trochę myślałem nad tym i czy taki uzasadnienie jest dobre:
dla 32 bitów:
ujemne : 1.010100101...... 31 miejsc na ustawienie 1 lub 0 zatem mam \(\displaystyle{ 2^{31}}\)
dodatnie: 0.1101001...... 31 miejsc na ustawienie 1 lub 0 zatem mam \(\displaystyle{ 2^{31}}\)
I teraz od dodatnich odejmuje jeden przypadek bowiem mam dwa zera 0.000000 i 1.00000000
czy to rozumowanie jest poprawne???
\(\displaystyle{ K(x)= x}\) dla \(\displaystyle{ x in [0;1)}\) oraz \(\displaystyle{ K(x)=x +10}\) dla \(\displaystyle{ x \in (-1;0)}\).
Taka miałem definicje.
Trochę myślałem nad tym i czy taki uzasadnienie jest dobre:
dla 32 bitów:
ujemne : 1.010100101...... 31 miejsc na ustawienie 1 lub 0 zatem mam \(\displaystyle{ 2^{31}}\)
dodatnie: 0.1101001...... 31 miejsc na ustawienie 1 lub 0 zatem mam \(\displaystyle{ 2^{31}}\)
I teraz od dodatnich odejmuje jeden przypadek bowiem mam dwa zera 0.000000 i 1.00000000
czy to rozumowanie jest poprawne???
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Oblicz jakie liczby zmieszczą się na n bitach.
Ale masz pokazać dla dowolnego n a robisz na przykładzie..
największa liczba dodatnia to 0.111111..1 (tych jedynek jest n-1), żeby znaleźć wartość liczby wystarczy zauważyć że o 1 większa od niej miałaby 1 na pierwszym miejscu a na kolejnych (n-1) zera, czyli byłaby równa \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) (bo ostatnia pozycja to \(\displaystyle{ 2^0}\)), czyli największa liczba dodatnia to \(\displaystyle{ 2^{n-1}-1}\).
Tu jest pokazane dlaczego akurat od dodatnich odejmujesz te dwa zera.
Resztę możesz uzasadnić jak poprzednio, tylko uogólnić dla n.
największa liczba dodatnia to 0.111111..1 (tych jedynek jest n-1), żeby znaleźć wartość liczby wystarczy zauważyć że o 1 większa od niej miałaby 1 na pierwszym miejscu a na kolejnych (n-1) zera, czyli byłaby równa \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) (bo ostatnia pozycja to \(\displaystyle{ 2^0}\)), czyli największa liczba dodatnia to \(\displaystyle{ 2^{n-1}-1}\).
Tu jest pokazane dlaczego akurat od dodatnich odejmujesz te dwa zera.
Resztę możesz uzasadnić jak poprzednio, tylko uogólnić dla n.