[Turbo Pascal] Wyszukiwanie najmniejszego modułu

crymeout
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 cze 2011, o 20:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 3 razy

[Turbo Pascal] Wyszukiwanie najmniejszego modułu

Post autor: crymeout »

Hej mam do napisanie program i mam z nim mały problem nie wiem jak zrobic w tym zadaniu moduł;/
oto tresc zadania:
Dana jest macierz A o elementach rzeczywistych posiadająca n wierszy i m kolumn (n, m <20). Napisać program wyszukiwania elementu o najmniejszym module oraz jego położenia. Użytkownik podaje wymiar macierzy. Wyniki mają być zapisane w pliku wyniki.txt.

a to co udało mi się do tej pory zrobic, program znajduje najmniejszy wyraz ale nie z modułów;/ :

Kod: Zaznacz cały

 program zad;
    uses crt;
    label start;
    const
    maxW=20;
    maxk=20;
    var
    tab1,tab2:real;
    plik:text;
    odp:char;
    suma:real;
    i,j,k, pwier, pkol:integer;
    m,n:integer;
    tablica:array[1..maxW,1..maxK] of real;
    begin
    start:
    clrscr;
    writeln('podaj rozmiar tablicy: n m');
    read(n,m);
    write('podaj elementy tablicy wiersz po wierszu');
    writeln;
    for i:=1 to n do
      for j:=1 to m do
      begin
      write('a[',i,',',j,']= ');
      read(tablica[i,j]);
      end;
      writeln('elementy wczytanej tablicy:');
      for i:=1 to n do
         begin
         for j:=1 to m do
         write(tablica[i,j]:3:0);
         writeln;
         readln;
         end;
         pwier:=1;
         pkol:=1;
         for i:=1 to n do
         for j:=1 to m do
         if tablica[i,j]<tablica[pwier,pkol] then
         begin
         pwier:=i;
         pkol:=j;
         end;
         assign(plik, 'wyniki.txt');
       rewrite(plik);
         writeln(plik,'Element o najmniejszym module to ',tablica[pwier,pkol]:2:0);
         writeln(plik,'Jego polozenie to: ',pwier,',',pkol);
         close(plik);
       write('Nowe obliczenia? (t/n)');
       odp:=readkey;
       if odp='t' then goto start;
         end.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 11:24 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak znaczników [code] Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Xitami

[Turbo Pascal] Wyszukiwanie najmniejszego modułu

Post autor: Xitami »

zamiast
if tablica[i,j]<tablica[pwier,pkol] then
wstaw
if abs(tablica[i,j])<abs(tablica[pwier,pkol]) then
crymeout
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 cze 2011, o 20:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 3 razy

[Turbo Pascal] Wyszukiwanie najmniejszego modułu

Post autor: crymeout »

dzięki wielkie, ale sama juz do tego doszła
ODPOWIEDZ