[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
Witam!
Mógłby mi ktoś najprostszym sposobem, krok po kroku wytłumaczyć mnożenie liczb binarnych? Bo z materiałów jakie znalazłem w googlach nie mogę tego zrozumieć.
Przypuśćmy taki przykład:
\(\displaystyle{ 3,5 \cdot 4,75=16.625}\).
Niżej jest napisane w systemie binarnym.
\(\displaystyle{ 0011,1000 \cdot 0100,1100}\) = ???
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mógłby mi ktoś najprostszym sposobem, krok po kroku wytłumaczyć mnożenie liczb binarnych? Bo z materiałów jakie znalazłem w googlach nie mogę tego zrozumieć.
Przypuśćmy taki przykład:
\(\displaystyle{ 3,5 \cdot 4,75=16.625}\).
Niżej jest napisane w systemie binarnym.
\(\displaystyle{ 0011,1000 \cdot 0100,1100}\) = ???
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2013, o 18:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
Mnożysz to jak zwykłe liczby.
\(\displaystyle{ 11,1 \cdot 100,11 = 10000,101b = 16,625d}\)
\(\displaystyle{ 11,1 \cdot 100,11 = 10000,101b = 16,625d}\)
Kod: Zaznacz cały
11,10
* 100,11
----------
1110
1110
0000
0000
1110
----------
100001010
Potem odliczasz tyle miejsc po przecinku ile w sumie jest w obydwu czynnikach i wychodzi
10000,101
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
to znaczy o jaką sumę chodzi ??Potem odliczasz tyle miejsc po przecinku ile w sumie jest w obydwu czynnikach i wychodzi
10000,101
liczysz po prostu liczby jakie są z prawej strony przecinka ??
mógłby ktoś to wytłumaczyć
z góry dzięki za odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
dokładnie tak samo jak w systemie dziesiętnym, jak liczysz \(\displaystyle{ 2.5 \cdot 3.25}\) to liczysz \(\displaystyle{ 25\cdot 325}\) i potem 3 ostatnie cyfry dajesz za przecinek, tak samo w binarnych
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
to dla czego jest przecinek na 3 miejscu skoro liczb jest cztery ???
[Systemy liczbowe] Mnożenie liczb binarnych.
ok teraz się zgadza
a jeszcze jedno pytanie a jak mam samo dodawanie przykład poniżej
to przecinek wypada po trzech cyfrach
czy w dodawaniu bierzemy pod uwagę liczbę z największą ilością cyfr po przecinku ???
a jeszcze jedno pytanie a jak mam samo dodawanie przykład poniżej
Kod: Zaznacz cały
111,10
11,1
+ 111,011
------------
10010,011
czy w dodawaniu bierzemy pod uwagę liczbę z największą ilością cyfr po przecinku ???