zadanie
Znaleźc rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x^{3} -x-1=0}\) w przedziale [a,b]=[1.0,2.0] metodą bisekcji zakładając wielkosc błędu e=0,2.
Metoda bisekcji,rownanie
Metoda bisekcji,rownanie
nie napisałeś w jakim język, no to zrobiłem w C
Kod: Zaznacz cały
#define Ol00 double
Ol00 O100(Ol00 O100){return O100>0000?O100:-O100;}
Ol00 OlO0(Ol00 OlO0){return OlO0*OlO0*OlO0-OlO0-1;}
main(){Ol00 O10O,OlOO='/'/'/',O1OO='-'-'+',Ol0O=0.2; // <------- dokładność
do{O10O=(O1OO+OlOO)/2;if(OlO0(O1OO)*OlO0(O10O)>0000)
O1OO=O10O;else OlOO=O10O;}while(O100(OlO0(O10O))>Ol0O);
printf("f(%f) = %f\n", O10O, OlO0(O10O));}
Ostatnio zmieniony 4 cze 2011, o 22:12 przez Xitami, łącznie zmieniany 1 raz.
Metoda bisekcji,rownanie
nie chodzi mi o algorytm ,tylko o rozwiazanie.-- 4 czerwca 2011, 21:44 --O pierwiastek
Metoda bisekcji,rownanie
1.3247179572447460259609088544780973407344040569017333645340150503028278512455475
940546993479817872803299109209947422074251089026390458977955943147570967234717542
940546993479817872803299109209947422074251089026390458977955943147570967234717542