Metody Numeryczne zadania

omgwtflol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 cze 2011, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Metody Numeryczne zadania

Post autor: omgwtflol »

Witam , jestem tutaj nowy i bardzo zależy mi na pomocy w rozwiązaniu zadań z metod numerycznych. Czy byłby ktoś w stanie rozwiązać podanie niżej zadania?

1. Wyznaczyć wielomian interpolujący funkcję f(x) metodą Lagrange’a lub Newtona dla 4 i 5 węzłów w przedziale [a,b]. Obliczyć błąd bezwzględny dla argumentu p (różnego od wybranych węzłów)
|f(p)-W(p)| dla obu otrzymanych wielomianów.

2. Obliczyć wartość całki w granicach od a do b z funkcji f(x) metodami: Tp, Tz, Sp, Sz
dla m=2 i m=4 .

3. Znaleźć rozwiązanie równania nieliniowego f(x)=0 w przedziale [a,b]
metodą Newtona i siecznych.

4. Rozwiązać równanie różniczkowe zwyczajne rzędu I z warunkiem początkowym y'=f(t,y), y(t0)=y0,
metodą Eulera.

5. Wyznaczyć macierz odwrotną do A (4*4) stosując rozkład LU

UWAGI:
1. Obliczenia dla funkcji trygonometrycznych wykonywać w Rad.
2. W żadnym zadaniu funkcja nie może być wielomianem, ani funkcją podstawową np. sin(x), ln(x), ex. Może być np ex^2, sin(x)-3x2, cos(2x-3)
Xitami

Metody Numeryczne zadania

Post autor: Xitami »

Z pewnością tak.
omgwtflol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 cze 2011, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Metody Numeryczne zadania

Post autor: omgwtflol »

A czy ktoś będzie uprzejmy pomóc i rozwiąże te zadania? Z góry dziękuje
ODPOWIEDZ