TP program

lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

Potrzebuje pomocy z programem polega on na tym, że musi losować 2 liczby w przedziale od 0 do 100 po czym każe użytkownikowi obliczyć ich sumę, następnie odpowiedz komentuje np dobrze, źle, gdy jest dobrze dodaje "punkt". Program zadaje 10 takich równań. Na samym końcu podaje liczbę poprawnych odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2011, o 00:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: A pogrubienie po co?
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

TP program

Post autor: wszamol »

Powiedz z czym masz problem
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

TP program

Post autor: Althorion »

Oraz w czym piszesz. I na jaki system.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

TP program

Post autor: wszamol »

TP, to chyba turbo pascal.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

TP program

Post autor: Althorion »

Słusznie. Nie pomyślałem o tym.
lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

no w Turbo Pascalu i nie wiem za bardzo jak się za to zabrać ;/
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

TP program

Post autor: wszamol »

No możesz to sobie zrobić w jakiejś pętli, która wykona 10 obiegów (bo tyle równań masz wygenerować), a w niej losujesz dwie liczby (funkcja random), wyświetlasz je by użytkownik wiedział co dodawać, oraz sumujesz te liczby, by później móc porównać ich sumę z wynikiem podanym przez użytkownika. Jeśli wynik jest poprawny dodajesz punkt i wypisujesz dany komentarz (tutaj "dobrze"). Po skończeniu tej pętli wyświetlasz liczbę punktów.
lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

No wiem właśnie, że pętlą tylko ja to zaliczam dodatkowo i tej funkcji random nie mieliśmy.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

TP program

Post autor: Althorion »

Bez funkcji random się nie obejdziesz, chyba że akurat korzystacie z systemów, które "same z siebie" posiadają generator liczb losowych (np. Linuksy czy Solarisy).
lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

Nie właśnie muszę sobie poszukać tej funkcji random i to zrobić nią, bo mi pani profesor mówiła o tym, że sam muszę sobie o tym poczytać czy coś.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

TP program

Post autor: wszamol »

masz tu przykład jak działa random:

Kod: Zaznacz cały

program losowanie;
var x :integer;
begin
        randomize;
        x:=random(100);
        writeln('wylosowano: ',x);
        readln;
end.
random zwróci liczbę z przedziału od 0 do liczby którą podasz jako argument (u nas 100).

BTW
ostatni raz w pascalu pisałem daaawno temu, już nic nie pamiętam xD
lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

No o to rozumiem dobrze tylko myślę jak to wszystko ułożyć żeby działało idealnie.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

TP program

Post autor: wszamol »

Proponuję tak jak mówiłem. Spróbuj sam coś napisać, a jak będziesz miał problem, to wklej tu kod i zobaczymy co nie gra. Nie chciałbym zrobić całego zadania za Ciebie, a uwierz, że jest naprawdę łatwe
lasek66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 cze 2011, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 3 razy

TP program

Post autor: lasek66 »

Kij nie dam rady osobno bym te programy napisał to jak to zebrać w 1 to nie mam pomysłu próbowałem to pisać ale nie wychodziło mi za bardzo ; /
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

TP program

Post autor: Afish »

Masz w pseudokodzie:

Kod: Zaznacz cały

wynik := 0
wykonaj 10 razy
	liczba1 := losujLiczbę()
	liczba2 := losujLiczbę()
	suma := liczba1 + liczba 2
	odpowiedźUżytkownika := wczytajLiczbęOdUżytkownika
	Jeżeli odpowiedźUżytkownika = suma wtedy
		wynik := wynik + 1
		wypisz "Dobrze"
	w przeciwnym wypadku
		wypisz "Źle"
wypisz wynik
ODPOWIEDZ