Metoda Jacobiego, warunek stopu iteracji

Puchacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa

Metoda Jacobiego, warunek stopu iteracji

Post autor: Puchacz »

Witam, jak w temacie. Skończyłem pisać program liczący rozwiązanie równań metodą Jacobiego jednak nigdzie nie mogę znaleźć warunku stopu dla iteracji. W tej chwili muszę niestety wpisywać ręcznie ile chcę ich wykonać. Czy mógłby mi ktoś napisać jak przerwać iterację gdy wynik będzie zbliżony do prawdziwego wyniku? Możliwe, że będzie to coś z EPS0 i chyba z odejmowaniem od siebie aktualnego i poprzedniego wyniku iteracji ale czy na pewno?
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Metoda Jacobiego, warunek stopu iteracji

Post autor: milka333 »

Znam taki:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}{\left| x^{(k+1)}_i-x_{i}^{(k)}} \right|} \le \epsilon}\)
ODPOWIEDZ