Delphi-szukanie największego element+wartownik

Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Delphi-szukanie największego element+wartownik

Post autor: epicka_nemesis »

Mam napisać program wyszukujący największy element tablicy z "wartownikiem"
program wyszukiwanieMaxZWart;

Kod: Zaznacz cały

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;
var
  Liczby: array of integer;      {definicja tablicy dynamicznej typu integer}
  i, n, max, index: integer;

begin
  write('Podaj liczbe elementow: ');     
  read(n);

  SetLength(Liczby,n+2);                 {ustalamy rozmiar tablicy, poczatkowym indeksem jest 0}

  for i:=1 to n do                       {wczytujemy n liczb}
  begin                             
    write('Liczba ',i,' = ');
    read (Liczby[i]);
  end;

  
  {***** tu wpisz kod znajdujacy najwiekszy element tablicy z wartownikiem}
  index := 1;
  max := Liczby[1];
  Liczby[n+1]:=                  {ustawiamy wartownika}
  while  do
  begin
??????????????????????????????????

  end;
  writeln('Max: ', max);                 {wypisujemy wynik}
  {*****}

  Liczby := nil;                          {czyszczenie tablicy}
  read(n);
end.
kombinuję co wstawić tam gdzie są znaki zapytania, liczę na Wasze wskazówki ;-)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, o 15:24 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Kod w [code][/code]
ODPOWIEDZ