Pascal szyfrowanie

wesoly126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2011, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytów

Pascal szyfrowanie

Post autor: wesoly126 »

Treść: "Napisz program, który będzie umożliwiał szyfrowanie i odszyfrowanie pliku."
void_t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2011, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Pascal szyfrowanie

Post autor: void_t »

Great, zakładam, że 'szyfr' nie musi być złożony. W tym celu zastosuj banalny szyfr Cezara. Przykładowe programy w pascalu z zaimplementowanym algorytmem znajdziesz oczywiście w google.
Xitami

Pascal szyfrowanie

Post autor: Xitami »

randseed:=klucz;
for i:=1 to n do t:=t xor random(256);
void_t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2011, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Pascal szyfrowanie

Post autor: void_t »

Tak, ale jak będzie xorować z randomową liczbą, to raczej nie odszyfruje potem w prosty sposób
Xitami

Pascal szyfrowanie

Post autor: Xitami »

eee tam

Kod: Zaznacz cały

var t:array[1..20] of byte; i:integer;
const klucz=123456789;
begin
  for i:=1 to 20 do t[i]:=random(256);
  for i:=1 to 20 do write(t[i]:4); writeln;
  randseed:=klucz;
  for i:=1 to 20 do t[i]:=t[i] xor random(256);
  for i:=1 to 20 do write(t[i]:4); writeln;
  randseed:=klucz;
  for i:=1 to 20 do t[i]:=t[i] xor random(256);
  for i:=1 to 20 do write(t[i]:4); writeln;
end.  
wynik

Kod: Zaznacz cały

 140 151 183 216 154 219 139 216 108 159 165  98 112  76 228  14 246  69  98 122
  4 106  63 219  24  98  61 250  45  81 101 114 146 144 195 227  93  60 198  61
 140 151 183 216 154 219 139 216 108 159 165  98 112  76 228  14 246  69  98 122
wesoly126
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2011, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytów

Pascal szyfrowanie

Post autor: wesoly126 »

Miał on odszyfrować zawartość pliku a.txt i wpisać to do b.txt.
Napisałby ktoś owy programik?
ODPOWIEDZ