parzysta, nieparzysta

alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

parzysta, nieparzysta

Post autor: alabamaa »

Hej, mam pewien problem w programie, który napisałam w cpp. Otóż próbowałam w nim zrobić tak, aby spośród wczytanych liczb wypisał mi pod koniec nieparzyste i parzyste. Jednak jak się okazało pod koniec program wypisuje mi jedną liczbę parzystą i jedną liczbą nieparzystą. Co powinnam zrobić aby wypisał mi wszystkie nieparzyste/parzyste spośród wczytanych?

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<cmath>
using namespace std;
int NWD (int a, int b)
{ while (a>0)
  {a=a%b;
   b=b-a;
  }   
  return b;
}   
int NWW (int a, int b, int n)
{ return (a*b)/n;
}
int main()
{ int n;
  int i;
  int a;
  int t1;
  int t2;
  int suma;
  int iloczyn;
  int ile;
  int min;
  int max;
  int parzysta;
  int nieparzysta;
  int nww;
  int nwd;
  int podz;
  double sr;
  suma=0;
  iloczyn=1;
  ile=0;
  podz=0;
   for (i=0; i<5; i++)
  { cin>>a;
    if (i==0) t1=a;
    if (i==1) t2=a;
    if (min==0) min=a;
    if (max==0) max=a;
    suma=a+suma;
    sr=(double)suma/5;
    iloczyn=a*iloczyn;
    if (a%7==0)ile=ile+1;
    if (a<min) min=a;
    if (a>max) max=a;
    if (a%2==0) parzysta=a;
   if (a%2==1) nieparzysta=a;
   if (a%5==0) podz=podz+1;
  }
nwd=NWD(t1,t2);
nww=NWW(t1,t2,nwd);
    cout<<"parzysta"<<endl<<parzysta<<endl;
    cout<<"nieparzysta"<<endl<<nieparzysta<<endl;
  cout<<"suma"<<endl<<suma<<endl;
  cout<<"iloczyn"<<endl<<iloczyn<<endl;
  cout<<"min"<<endl<<min<<endl;
  cout<<"max"<<endl<<max<<endl;
   cout<<"srednia"<<endl<<sr<<endl;
   cout<<"nwd"<<endl<<nwd<<endl;
    cout<<"nww"<<endl<<nww<<endl;
    cout<<"podzielne przez 7"<<endl<<ile<<endl;
    cout<<"podzielne przez 5"<<endl<<podz<<endl;
   system("pause");
  return 0;
} 
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

parzysta, nieparzysta

Post autor: wawek91 »

Boże czemu skazujesz nas na czytanie tak sformatowanego kodu?! Generalnie chcąc wypisać więcej liczb to sprawdzaj każdą liczbę w pętli jeśli jest podzielna przez 2 bez reszty to jest parzysta jeśli nie to nieparzysta. Jeśli nie są Ci później potrzebne to wypisuj je odrazu jeśli potrzebne to zapisuj w dynamicznej tablicy.
ODPOWIEDZ