[c++] Jak powinny wygladac petle for w danym przykladzie?

Kangurooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 maja 2011, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet
Podziękował: 4 razy

[c++] Jak powinny wygladac petle for w danym przykladzie?

Post autor: Kangurooo »

Witajcie,
Chcialbym sformulowac petle, ktora rozwiazuje ponizsze rownanie:
\(\displaystyle{ A_{ij}^{(k)} = - (\sum_{l-1}^{i} \sum_{m-1}^{k} A_{il}^{(k-1)} B_{lm} )}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ i=2,3,...,n;}\)
\(\displaystyle{ k=1,2,3,...,i-1;}\)
\(\displaystyle{ j=1,2,...,k;}\)

Problem pojawia sie przy uwzglednieniu \(\displaystyle{ A_{il}^{(k-1)}}\) - nie wiem jak sie za to zabrac.

Natomiast mysle ze petle liczace \(\displaystyle{ A_{ij}^{(k)}}\) przy uzyciu \(\displaystyle{ A_{il}}\) moga wygladac tak:

Kod: Zaznacz cały

 for(int i=1; i<n; i++)
 for(int k=0; k<i; k++)
 for(int j=0; j<=k; j++)
 {
  for(int l=0; l<=i; l++) 
  for(int m=0; m<=k; m++)
  A[j][i]=-(A[i][l]*B[l][m]);
 }
Czy ma ktos jakis pomysl na modyfikacje tego fragmentu, ktora uwzgledni \(\displaystyle{ A_{il}^{(k-1)}}\)?

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ