pascal tablice dwuwymiarowe

zordon1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2011, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok

pascal tablice dwuwymiarowe

Post autor: zordon1 »

witam potrzebuje pomocy w napisaniu dwóch programów
1.program sumowania dwóch tablic dwuwymiarowych
2.program mnozenia dwóch tablic
załączony program oblicza sume elementow powyľej gˆownej przekĄtnej
wiem ze wymaga małych poprawek aby zrobic te zadania ale nie mam wizji jak to zrobic, byłbym wdzieczny za pomoc;)

Kod: Zaznacz cały

program cw10_13;     
    {program wczytywania wierszami elementow tablicy dwuwymiarowejoraz jej drukowania}
    uses crt;
    label start;
    const
    maxW=20;
    maxk=20;
    var
    odp: char;
    suma:real;
    i,j,k:integer;
    n:integer; {rozmiar tablicy}
    tablica:array[1..maxW,1..maxK] of real;
    begin
    start:
    clrscr;
    
    writeln('program oblicza sume sume elementow powyľej gˆownej przekĄtnej ');
    writeln('podaj rozmiar tablicy: n n');
    read(n,n);
    write('podaj elementy tablicy wiersz po wierszu');
    writeln;
    for i:=1 to n do
      for j:=1 to n do
      begin
      write('a[',i,',',j,']= ');
      read(tablica[i,j]);
      end;

        { writeln('elementy wczytanej tablicy:');

      for i:=1 to n do
         begin
         for j:=1 to m do
         write(tablica[i,j]:3);
         end;}



         suma:=0;

       for i:=1 to n do
       for j:=1 to n do

            if j>i then
            suma:=suma+tablica[i,j];

       writeln;
       writeln;
       writeln('suma ',suma:0:0);


       writeln;
        writeln('nowe obliczenia? (t/n)');
  odp:=readkey;
  if odp='t' then goto start;


         end.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, o 23:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak znaczników [code]
ODPOWIEDZ