Witam
mam do napisania program obliczający permutację n początkowych elementów,
mam tak, wpisuje liczbę np. 3 program wypisuje mi liczby 1 2 3 w tablicy następnie wypisuje ile jest możliwych permutacji (w tym przypadku 6) następnie wypisuje je i tu nie mogę dać radę ;/
// permutacja.cpp : Defines the entry point for the console application.
//
#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <cstring>
using namespace std;
int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
int perm ;
cout << "Podaj liczbe permutacji" << endl ;
cin >> perm ;
int *wsk ; // dynamiczna
wsk = new int[perm] ;
int d = 1 ;
int i ;
for ( i = 0 ; i < perm ; i++) //uzupelnianie i wyswietl tablicy
{
wsk = d ;
d++;
cout<<wsk<<" " ;
}
int j;
int ilosc_przejsc = 1;
for ( j = 0 ; j < perm ; j++ ) // ilosc mozliwych perm, silnie
{
ilosc_przejsc *= (wsk[j]);
}
cout <<endl<<"ilosc mozliwych permutacji " << ilosc_przejsc << endl <<"
" ;
int a ;
for(a = 0 ; a < ilosc_przejsc ; a++)
{
for(int g = 0 ; g < perm ; g++)
{
cout<<wsk[g];
}
cout<<endl;
}
cout<<endl;
return 0;
}
program wypisuje
Podaj liczbe permutacji
3
1 2 3
ilosc mozliwych permutacji 6
123
123
123
123
123
123
[/quote]
proszę o pomoc jak zmienić tą pętle żeby działała ?