[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
- Płeć: Kobieta
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
Bardzooo proszę o pomoc w napisaniu programu za pomocą Java, który będzie sprawdzał odpowiedź (spośród trzech odpowiedzi) czy została zaznaczona poprawna czy błędna, tzn. przycisk SPRAWDŹ oraz informacja wyskakująca DOBRZE, ŹLE.
PROSZĘ ) ja nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. Dziękuję z góry za pomoc.
PROSZĘ ) ja nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. Dziękuję z góry za pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, o 16:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
- Płeć: Kobieta
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
dziękuję za odpowiedź pomimo tego że nic nie wnosi do tematu. Nie chodziło mi o gotowy program ale chociaż o wskazówki jak się do tego zabrać
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
- Płeć: Kobieta
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
Mam już obmyślone działanie programu ale nie wiem jakich kodów użyć.Program ten mam stworzyć w programie KED. A jeżeli chodzi o temat to "Mam pytanie i podpunkty z trzema odpowiedziami, jeżeli zostanie zaznaczona jakaś jedna z odpowiedzi to po wciśnięciu przycisku SPRAWDŹ mam dostać informację DOBRZE lub ŹLE. " Nie studiuję informatyki więc za bardzo nie wiem od czego zacząć. Nie wiem w jaki sposób mam połączyć przycisk SPRAWDŹ z tymi odpowiedziami i z tą informacją która ma mi się ukazać oraz jaką funkcję użyć krok po kroku. Będę dozgonnie wdzięczna za podpowiedzi Pozdrawiam,
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
A masz to zrobić w javie czy javascripcie ? Bo szukając informacji, co to jest KED dowiedziałem się, że to edytor (X)HTML i stąd to pytanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
- Płeć: Kobieta
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
Przerób sobie tak jak ci potrzeba
Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<title>...</title>
<script type="text/javascript">
var answers = [1,0];
function check(item)
{
if(document.getElementById('q'+item+'_a'+answers[item]).checked)
{
alert('pytanie nr ' + item + ': DOBRZE');
} else {
alert('pytanie nr ' + item + ': ŹLE');
}
}
function check_all()
{
for(var i=0;i<answers.length;i++)
{
check(i);
}
}
</script>
</head>
<body>
<form onsubmit="javascript: return false;">
<fieldset id="q1">
<legend>Zaznacz kota</legend>
<input type="radio" name="question0" id="q0_a0"><label for="q0_a0">pies</label>
<input type="radio" name="question0" id="q0_a1"><label for="q0_a1">kot</label>
<input type="radio" name="question0" id="q0_a2"><label for="q0_a2">kaczka</label>
</fieldset>
<fieldset id="q2">
<legend>Zaznacz psa</legend>
<input type="radio" name="question1" id="q1_a0"><label for="q1_a0">pies</label>
<input type="radio" name="question1" id="q1_a1"><label for="q1_a1">costam</label>
<input type="radio" name="question1" id="q1_a2"><label for="q1_a2">ktostam</label>
<input type="radio" name="question1" id="q1_a3"><label for="q1_a3">placek</label>
</fieldset>
<button onclick="check_all();">Sprawdź</button>
</form>
</body>
</html>
To dlaczego chcesz coś takie zrobić?Nie studiuję informatyki więc za bardzo nie wiem od czego zacząć.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 22:25
- Płeć: Kobieta
[JavaScript] program sprawdzający odpowiedź
na zaliczenie. studiuję matematykę a tam akurat mam przedmioty informatyczne. Dziękuję za pomoc. Wypróbuje program i gdyby coś dam znać.
-- 13 maja 2011, o 16:20 --
Niestety formuła sprawdzająca mi nie działa. Dodatkowo mam problem co wstawić w początek na miejscu "pytanie nr" i co dalej. Poniżej przesyłam część programu z mojej pracy i proszę o pomoc .
<script type="text/javascript">
var answers = [1,0];
function check(item)
{
if(document.getElementById('q'+item+'_a'+answers[item]).checked)
{
alert('q1' + item +'a2' ': DOBRZE');
} else {
alert('q1' + item +'a1' ': ŹLE');
alert('q1' + item +'a0' ': ŹLE');
}
}
function check_all()
{
for(var i=0;i<answers.length;i++)
{
check(i);
}
}
</script>
<body>
<table border="5" width="100%" height="100%">
<tbody>
<tr><td class="baner" colspan="2" width="100%" height="30%">
<h1 class="g1">Program nauczania dla klasy I gimnazjum</h1></td></tr>
<form onsubmit="javascript: return false;">
<td class="tresc" width="70%" height="80%">
<table>
<u><b><p>Wskaż poprawną odpowiedź.</p></b></u>
<fieldset id="q1">
<tr><td><a><i><h3>Zadanie 1</h3></i></a></td>
<tr><td><legend>Pole prostokąta o wymiarach 3cm ×1m wynosi:</legend></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a0"><label for="q1_a0">30cm</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a1"><label for="q1_a1">3m</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a2"><label for="q1_a2">300cm</label></td>
</fieldset></tr>
<tr><td><button onclick="check_all();">Sprawdź</button></td></tr>
<fieldset id="q2">
<tr><td><legend>Pole kwadratu o boku 1dm wynosi:</legend></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a0"><label for="q2_a0">10cm</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a1"><label for="q2_a1">100m</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a2"><label for="q2_a2">100cm</label></td>
</fieldset></tr>
<tr><td><button onclick="check_all();">Sprawdź</button></td></tr>
</tbody>
</table>
</form>
</body>
Mam jeszcze jeden problem. Tworzone jest to w tabelce i niestety od polecenia "wskaż poprawną odpowiedź" mam dużą lukę aż do "zadanie 1"
-- 13 maja 2011, o 16:20 --
Niestety formuła sprawdzająca mi nie działa. Dodatkowo mam problem co wstawić w początek na miejscu "pytanie nr" i co dalej. Poniżej przesyłam część programu z mojej pracy i proszę o pomoc .
<script type="text/javascript">
var answers = [1,0];
function check(item)
{
if(document.getElementById('q'+item+'_a'+answers[item]).checked)
{
alert('q1' + item +'a2' ': DOBRZE');
} else {
alert('q1' + item +'a1' ': ŹLE');
alert('q1' + item +'a0' ': ŹLE');
}
}
function check_all()
{
for(var i=0;i<answers.length;i++)
{
check(i);
}
}
</script>
<body>
<table border="5" width="100%" height="100%">
<tbody>
<tr><td class="baner" colspan="2" width="100%" height="30%">
<h1 class="g1">Program nauczania dla klasy I gimnazjum</h1></td></tr>
<form onsubmit="javascript: return false;">
<td class="tresc" width="70%" height="80%">
<table>
<u><b><p>Wskaż poprawną odpowiedź.</p></b></u>
<fieldset id="q1">
<tr><td><a><i><h3>Zadanie 1</h3></i></a></td>
<tr><td><legend>Pole prostokąta o wymiarach 3cm ×1m wynosi:</legend></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a0"><label for="q1_a0">30cm</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a1"><label for="q1_a1">3m</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question1" id="q1_a2"><label for="q1_a2">300cm</label></td>
</fieldset></tr>
<tr><td><button onclick="check_all();">Sprawdź</button></td></tr>
<fieldset id="q2">
<tr><td><legend>Pole kwadratu o boku 1dm wynosi:</legend></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a0"><label for="q2_a0">10cm</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a1"><label for="q2_a1">100m</label></td>
<tr><td><input type="radio" name="question2" id="q2_a2"><label for="q2_a2">100cm</label></td>
</fieldset></tr>
<tr><td><button onclick="check_all();">Sprawdź</button></td></tr>
</tbody>
</table>
</form>
</body>
Mam jeszcze jeden problem. Tworzone jest to w tabelce i niestety od polecenia "wskaż poprawną odpowiedź" mam dużą lukę aż do "zadanie 1"