Witam;) Mam do napisania program w C++:
Znajdowanie minimum i maksimum w tablicy jednowymiarowej
Bardzo proszę o pomoc bo jestem trochę zielony w tym temacie! z góry serdecznie dziękuję;))
Maksimum i minimum- tablica jednowymiarowa [C++]...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Maksimum i minimum- tablica jednowymiarowa [C++]...
Jakoś tak to powinno wyglądać (mniej-więcej):
\(\displaystyle{ a _{1}}\):= max;
for i:=2 to n do
if \(\displaystyle{ a _{i}}\) > max then
max:= \(\displaystyle{ a _{i}}\)
Oczywiście wcześniej odpowiednie deklaracje...
Trzeba by to przetłumaczyć na C++ . To jest tylko schemat postępowania programu. Najpierw pierwszy element uznać za max, potem przeszukać wszystkie \(\displaystyle{ n}\) elementów tablicy za pomocą jakiejś instrukcji powtarzania; jeśli spotkamy element większy od pierwszego, to ten element staje się max.
\(\displaystyle{ a _{1}}\):= max;
for i:=2 to n do
if \(\displaystyle{ a _{i}}\) > max then
max:= \(\displaystyle{ a _{i}}\)
Oczywiście wcześniej odpowiednie deklaracje...
Trzeba by to przetłumaczyć na C++ . To jest tylko schemat postępowania programu. Najpierw pierwszy element uznać za max, potem przeszukać wszystkie \(\displaystyle{ n}\) elementów tablicy za pomocą jakiejś instrukcji powtarzania; jeśli spotkamy element większy od pierwszego, to ten element staje się max.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 3 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Maksimum i minimum- tablica jednowymiarowa [C++]...
Niestety, nic mi to nie mówi. Bardzo proszę o pomoc, strasznie mi to jest potrzebne. Z góry serdecznie dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Maksimum i minimum- tablica jednowymiarowa [C++]...
Kod: Zaznacz cały
...
int tab[10];
int min = tab[0];
for(unsigned i = 1; i < 10; i++)
if(tab[i] < min)
min = tab[i];
...