Funkcja licząca e^x

MarcinTomaszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 sty 2011, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Funkcja licząca e^x

Post autor: MarcinTomaszewski »

Witam,

jak napisać funkcję w języku C obliczającą dla zadanego x wartość e^x za pomocą szeregu:
\(\displaystyle{ e^{x} = 1+ \frac{x}{1!} + \frac{x^{2}}{2!} +...}\) ? Wiem, że poniżej jest błędnie, ale po prostu nie umiem tego zrobić, więc proszę poprawić.

Kod: Zaznacz cały

float silnia(int i)
{
	if(i==0)
	return 1;
	else
	return(i*silnia(i-1));
	}
float ex(int i, float x)
{
	
	i=0;
	ex=(x^i)/silnia(i);
	i++;
	return ex(x);
}
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 18:35 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kod w [code][\code]!
Xitami

Funkcja licząca e^x

Post autor: Xitami »

c=c*x/i++
s+=c
ODPOWIEDZ