Program do średniej ważonej

wasted
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Program do średniej ważonej

Post autor: wasted »

Poszukuję program do średniej ważonej. Szukałem na różnych forach, ale po zapisaniu skrypt nie działał bądź wyświetlał się w wierszu poleceń. Znalazłem kalkulator w Excelu ale była istna choinka i nie mogłem się połapać. chodzi mi o coś takiego Mógłby mi to ktoś napisać w php, c++ (byle nie w wierszu poleceń) bądź zrobić w Excel?
Awatar użytkownika
thenighthawk4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Program do średniej ważonej

Post autor: thenighthawk4 »

Zrób w Excelu, jeśli to nie musi mieć zupełnie cech programu, to w pierwszej kolumnie dajesz wagi, w drugiej wartości, w trzeciej obliczasz iloczyn każdego wiersza, a gdzieś z boku sumę iloczynów podzieloną przez sumę wag. Zakładam, że wiesz jak działają formuły.
wasted
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Program do średniej ważonej

Post autor: wasted »

Próbowałem już to zrobić, wyczytałem gdzieś że przez funkcję suma iloczynów ale nie wiem jak to wszystko zapisać, dla tego zwracam się z prośbą o wykonanie tego.
Awatar użytkownika
thenighthawk4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Program do średniej ważonej

Post autor: thenighthawk4 »

przy założeniu, że wagi masz w kolumnie A, a wartosci w B, napisz w komórce C1:

Kod: Zaznacz cały

=A1*B1
Kiedy przeciągniesz to łapiąc kwadrat w prawym dolnym rogu zaznaczonej komórki, otrzymasz iloczyny dla poszczególnych wierszy.

Jeśli masz N-1 wierszy danych, pod spodem w komórce CN napisz:

Kod: Zaznacz cały

=SUMA(C1:CN-1)
Otrzymasz sumę iloczynów.
W komórce AN użyj tego samego sposobu do obliczenia sumy wag.
W dowolnej komórce oblicz iloraz tych dwóch.

Kod: Zaznacz cały

= CN/AN
ODPOWIEDZ