Określ złożoność pesymistyczna
a) \(\displaystyle{ 3*n\log (n)+\lg (n)}\)
Określ złożoność pesymistyczna
Określ złożoność pesymistyczna
czy dobrze rozumiem:
pesymistyczna złożoność bedzie \(\displaystyle{ O(n\log (n))}\) bo \(\displaystyle{ n\log (n)}\) 'rosnie' szybciej niż \(\displaystyle{ \lg (n)}\) dlatego dla bardzo dużych wartosci n \(\displaystyle{ \lg (n)}\) oraz stała 3 nie będzie miało znaczenia i się je pomija, tak?
pesymistyczna złożoność bedzie \(\displaystyle{ O(n\log (n))}\) bo \(\displaystyle{ n\log (n)}\) 'rosnie' szybciej niż \(\displaystyle{ \lg (n)}\) dlatego dla bardzo dużych wartosci n \(\displaystyle{ \lg (n)}\) oraz stała 3 nie będzie miało znaczenia i się je pomija, tak?
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Określ złożoność pesymistyczna
Stałe się pomija (poza wyjątkami). Jeśli chcesz liczyć stałą musisz też wiedzieć, jak działa np. pierwiastkowanie, itd. czyli ile czasu wszystko się wykonuje, to co piszesz - z ilu elementarnych operacji się składa. Czyli pomijaj.
Dobrze rozumiesz.
Poza tym dla np. \(\displaystyle{ n=1000}\), wyrażenie \(\displaystyle{ nlog}\) będzie rzędu tysięcy, a \(\displaystyle{ lg}\) będzie rzędu dziesiątek. Czyli to pierwsze już dla \(\displaystyle{ n=1000}\) będzie (około, nie obchodzą nas dokładne wartości) sto razy większe.
Dobrze rozumiesz.
Poza tym dla np. \(\displaystyle{ n=1000}\), wyrażenie \(\displaystyle{ nlog}\) będzie rzędu tysięcy, a \(\displaystyle{ lg}\) będzie rzędu dziesiątek. Czyli to pierwsze już dla \(\displaystyle{ n=1000}\) będzie (około, nie obchodzą nas dokładne wartości) sto razy większe.